https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадослав Миленков: Ситуацията е напрегната, иска ми се да не ни отдалечава...

Радослав Миленков: Ситуацията е напрегната, иска ми се да не ни отдалечава от еврозоната

“Целият ми професионален път е като банкер, не като политик”, заяви подуправителят на БНБ Радослав Миленков на излизане от президентството. Той разговаря с Румен Радев като част от срещите на държавния глава с възможните кандидати за служебен премиер, разписани му с промените в конституцията. Днес президентът се среща с подуправителите на БНБ.

На излизане Миленков определи ситуацията като напрегната.

“Иска ми се това да не ни отдалечава от еврозоната. Спомням си колко труд се хвърли, за да се влезе в банковия съюз, направихме невъзможното”, каза Миленков.

“Всичко е възможно”, отговори той на въпрос дали е възможно да влезем в еврозоната от началото на 2025 г. Бил оптимист за най-ранната дата.

Ако питате конституцията – да. Така отговори на въпрос дали може да е той служебен премиер.

“Което съм имал да кажа, съм го казал на президента”, отговори Миленков на въпрос дали би се отказал от постовете си, за да стане служебен премиер.

“Трябва да има една здрава дистанция между БНБ и политическия живот”, подкрепи думите на шефа си Димитър Радев той.

“Управителят на БНБ очерта позицията на Централната банка – какво може и какво не може тя. Аз няма какво друго да добавя”, обясни Миленков и обясни, че подкрепя всичко, казано от Димитър Радев.

Не пожела да прави политически коментари относно решението на политиците да разпишат шефа на БНБ и заместниците му като варианти за служебен премиер.

“Това не е някакъв момент, който е сложен и неясен и изисква изключителен анализ. Прочитайки законите, приложими към БНБ на национално и на европейско ниво, става ясно къде е позиционирана банката”, допълни Миленков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X