https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоТеренът в Русе, където мълния уби малкия Венци, нямал гръмоотводи

Теренът в Русе, където мълния уби малкия Венци, нямал гръмоотводи

Седем месеца след като мълния уби дете на стадион в Русе, все още не се знае има ли виновни. Терените на спортния комплекс обаче нямат гръмоотводи. Това са установили експерти от Дирекцията за национален строителен надзор. Експертизи по делото показват, че част от мълниезащитата на спортен комплекс „Дунав” е липсвала. В същото време доклад на общината сочи, че почти няма спортна база в Русе, която да е защитена.

30 август 2023 г. По време на тренировка мълния удря две деца. Лекарите успяват да спасят живота само на едното. Майката на Венци, който загуби живота си само на 11 години, все още няма сили да застане пред камера, но намери смисъл, да ни изпрати съобщение. „Мерки не бяха взети досега и, ако цената, която трябва да се плати, е животът на детето ми – много жалко. И да ,всеки казва „На мен не може да се случи”. След като се случи, вече е късно за равносметки и констатации. Детето ми няма да се върне, но може да помогнем на други деца”, пише в писмото си до NOVA тя.

По случая започна разследване. От община Русе назначиха комисия, която да установи бил ли е защитен теренът. При проверката са открити мълниезащитни съоръжения на хотелската част и на басейна. По проект е трябвало да има и трети. „При проверката се установи, че липсва мълнеприемника на съблекалните – сградата в най-голяма близост до тренировъчните терени, където се е случил инцидентът”, посочи Люба Рулинска от РДНСК-Русе.

По този начин, според експертите, мълниезащитата на терена е останала частична. Любопитен е фактът, че при втория оглед на мястото специалисти откриват, че вече има гръмоотвод. Ден след инцидента концесионерът на спортния комплекс не спомена нищо за трети гръмоотвод, който да е липсвал. „До двата терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите. Всичко е заземено и обезопасено”, твърдеше тогава Симеон Симеонов.

7 месеца след смъртта на 11-годишното дете предстои изграждане на цялостна мълниезащита над комплекса. В рамките на два месеца прокуратурата трябва да реши дали и спрямо кого да повдигне обвинение. Вчера общинският съвет в Русе одобри решение за 58 хил. лв. за изграждане на „активна мълниезащита” на 6 спортни терена.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X