https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДенков: Няма да изтегля всички зам.-министри, защото премиерът трябва да реши кой...

Денков: Няма да изтегля всички зам.-министри, защото премиерът трябва да реши кой и кога може да му свърши работа

“Очаквам първо да си свърши работата – това, което е по конституция – да проведе честни избори. Това ще зависи много от състава на Министерския съвет, особено от министрите на вътрешните работи и на електронното управление. Така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача”, заяви премиерът в оставка Николай Денков в коментар на избора на Димитър Главчев за служебен премиер от президента Румен Радев.

“Ясно е, че е партийно лице. С цялото ми уважение към Главчев, но той е част от номенклатурата на ГЕРБ, неслучайно миналата година беше избран в доста екстремна ситуация за председател на Сметната палата, която проверява действията на правителството за години назад. Така че няма как са се правим, че няма отношение към ГЕРБ”, допълни Денков.

“Ние през цялото време се опитваме да деполитизираме тези системи. И това, че се разпадна правителството и не се осъществи ротацията е именно заради нашия стремеж да сложим партийно неоцветени фигури на тези контролни институции. Но трябваше през цялото време да се търсят възможности за компромис, припкойто да се опитаме да продължим напред. Много лесно е да се провят провокации, трудно е да се намерят решения, които да работят”, обясни Денков на въпрос, защо ПП-ДБ да гласували за Главчев да е начело на Сметната палата.

“Това трябва да бъде прекратено. Това, което се случи – да се съгласяваме с ГЕРБ за политически лица, трябва да бъде избягвано”, препоръча той.

“Не познавам Главчев лично добре, надявам се да поеме със спокойствие и достойнство задачата, която е тежка. И да я свърши както трябва. Аз подхождат без никакви предубеждения”, допълни академикът.

“Всеки един министър-председател влиза в много трудна среда и трябва да му се помогне максимално дотолкова, доколкото той иска. Няма да изтегля всички зам.-министри, защото премиерът трябва да реши кога кой му трябва, за да може да си свърши работа”, допълни Денков.

“След като е направен този избор от президента, трябва да се направи всичко възможно да бъдат проведени честни избори”, каза той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X