https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПрезидентът Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство за 7...

Президентът Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство за 7 дни

“Иска ми се да коментирам повече конституционните промени, тъй като събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност, в която се убедиха дори и авторите на тези промени”, каза президентът Румен Радев, който приема кандидата за служебен премиер Димитър Главчев в президентството, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

“Искам също така да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели – да ограничат максимално правомощията на президентската институцията, като я оставят в една тясна, невъзможна за изпълнение рамка”, каза още Радев.

По думите му партиите са направили това “чисто механично”, без да отчетат някои елементарни положения.

“За да се нагърбиш с управлението на страната и то в момент на такава политическа криза, съвсем не е достатъчно. Да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача”, коментира президентът.

Според него страната ни се е оказала на прага на конституционна криза, защото без да се състави правителство няма как да преминем и към провеждането на предсрочни избори.

Радев благодари на всички кандидати за служебен премиер, които са се отзовали на поканата му за разговор.

“Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естество, което те споделиха пред мен, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този отговорен пост. И съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени, както те самите споделиха, без изобщо и да са мислели за нея”, каза президентът.

Той благодари на председателя на Сметната палата Димитър Главчев, който по думите му единствен е приел да се нагърби с тази отговорна мисия.

“Уважаеми господин Главчев, в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията Ви определям за служебен премиер и ви възлагам да съставите служебен кабинет”, обърна се Радев към Димитър Главчев.

“Аз ще Ви очаквам най-късно следващата събота със състав на служебен кабинет. Тогава ще поканя и представители на парламентарните групи за провеждане на задължителните консултации”, обясни президентът.

По думите му конституционните промени са насочени към това напълно да се елиминира влиянието на президентската институция в съставянето на служебното правителство.

“Аз ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията”, каза той.

“Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото”, каза кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев, след като президентът Румен Радев му възложи да предложи състав на служебно правителство.

“Ще се върна след седмица”, добави той.

“Сигурен съм, че такива хора има и във ведомствата, и в министерствата, които могат да поемат тези функции”, каза той. “Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство”, заяви Главчев.

“Това е трудно решение и за двама ни, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който можеше да реализира процедурата, описана в Конституцията. Алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици”, коментира Димитър Главчев.

“Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България”, заяви той.

“При съставянето на кабинет ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно, добави кандидатът за служебен премиер. Преди осем месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм проявил някакво пристрастие. Смятам да продължавам в същия дух”, каза още Главчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X