https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМВР: Дали Мартин Божанов е или не е доброволен сътрудник на полицията...

МВР: Дали Мартин Божанов е или не е доброволен сътрудник на полицията представлява държавна тайна

Дали Мартин Божанов е или не е доброволен сътрудник на Министерството на вътрешните работи представлява държавна тайна по смисъла на закона, разгласяването на която е наказуемо с лишаване от свобода от две до осем години. Това посочиха от вътрешното министерство в позиция до медиите във връзка с “опити за неверни внушения и злепоставяне” на ведомството.

Оттам обясниха, че не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на някой, който е приел доброволно да сътрудничи на МВР.

От министерството публикуваха и заповедта за назначаване на съпругата на Божанов в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” от май 2021 г., подписана от тогавашния министър на вътрешните работи.

Малко по-рано днес министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов отрече да познава или да е разговарял с Мартин Божанов – Нотариуса.

В позицията си от МВР отбелязаха също, че статистиката категорично отговаря на “вменяването на вина” на институцията за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местния вот. “Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори”, посочиха още в позицията от ведомството.

Припомняме, че през ноември 2023 г. главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че близо два пъти са се увеличили досъдебните производства, свързани с изборите за общински съветници и кметове, в сравнение с местния вот през 2019 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X