https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниИвановоЗа първи път у нас изкуствен дъжд ще спасява земеделски площи

За първи път у нас изкуствен дъжд ще спасява земеделски площи

За първи път у нас изкуствен дъжд ще спасява земеделски площи, застрашени от сушата. На летището край русенското село Щръклево беше тествана нова експериментална технология за предизвикване на валежи.

Подобни системи за борба с климатичните промени от години се прилагат успешно в държави като Китай, Япония и Обединените арабски емирства.

“Машината за дъжд” всъщност е самолет, натоварен със специални резервоари, произведени в България. Във въздуха те разпръскват миниатюрни частици сребърен йодид, който се свързва с водните пари и ги превръща в дъжд. Процесът отнема няколко минути.

“Могат да се “засеят” десетки хиляди квадратни километра дори с един полет. На самолетите също има монтирани радари, които ни помагат в непосредствена близост пред самолетите да оценим кои облаци да “засеем”, заяви Денислав Бончев, метеоролог, пред БНТ.

Модерната система би могла да се приложи и в борбата с градушките, но тогава химичният реагент трябва да е в по-големи количества.

“Това са аерозолни микрочастици, които служат за изкуствени кондензационни ядра съответно при градушките – намаляват размера на градушката”, допълни Виктория Пенчева, метеоролог.

Опити за предизвикване на изкуствен дъжд се правят и в съседна Румъния.

“Румънците са много доволни и планират в скоро време да го превърнат в една дългосрочна програма, като имат много положителни резултати”, каза още Денислав Бончев, метеоролог.

Експериментите с новата технология у нас ще продължат и през лятото, докато стане ясно дали ще бъде въведена в земеделския сектор.

В същото време сушата тревожи стопаните в Добруджа, където от началото на годината са паднали само 22 литра дъжд. Заради топлото време пшеницата е останала активна през зимата и предстои оглед на посевите.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X