https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКрасимир Вълчев: Бюджетната политика на Асен Василев е измамническа

Красимир Вълчев: Бюджетната политика на Асен Василев е измамническа

“Надуваш инфлацията, обезценяваш спестяванията, събираш номинално повече средства в бюджета, въпреки че пада събираемостта, увеличаваш номинално харчовете и се хвалиш на избори, че си увеличил доходите. Това е измамническата бюджетна политика на Асен Василев”, написа във фейсбук профила си депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев.

“Разбрах, че в ПП са си разпределили задачите по популяризиране на главоломния напредък от управлението им – Асен Василев измисля „постиженията”, Венко Сабрутев изготвя графиките, а Кирил Петков ги представя (като човек с най-добри презентационни умения и доказан продавач на нови продукти).

Слушам ги и как рязко са вдигнали доходите и пенсиите. Разбира се, говорят само номинално и забравят за инфлацията. Надявам се следващия път, когато започнат да хвалят в някое студио, водещият да им напомни, че най-висок номинален ръст на доходите имахме през 1996 година. И най-нисък реален.

Надяваме се скоро да видим и други статистически графики, презентирани от Кирил Петков. Провокирам ги с две такива по-долу, показващи номиналния и реалния ръст средната брутна работа заплата в страната.

Вижда се, че в периода 2010-2012 година СБРЗ расте средногодишно с 6,35%, а в периода 2022-2023 г. – с 0,89%. Номинално последните две години СБРЗ нараства повече, но заради инфлацията реално няма увеличение.

2010-2021 е периодът на „стабилната бедност” по думите на Асен Василев. Като алтернатива ни беше предложена политиката на измамническото богатство. Лъжат те, че ти дават, а те ограбват. Ограбени са всички спестители. Реалната стойност на спестяванията на българите е намаляла с 30 млрд. лева за последните 2,5 години.

И да, ние от ГЕРБ предпочитаме политиката на „стабилната бедност”. Тази политика осигуряваше реален ръст на доходите и среда на бизнеса да расте и инвестира. Защото по-високите заплати и доходи идват от растежа на бизнеса, а не от шарлатании”, пише още Вълчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X