https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноДнес ще настъпи пълно слънчево затъмнение, но няма да бъде видимо в...

Днес ще настъпи пълно слънчево затъмнение, но няма да бъде видимо в Европа

Днес ще настъпи пълно слънчево затъмнение, което обаче няма да бъде видимо в Европа. То ще може да бъде наблюдавано на живо само в части от САЩ, Мексико и Канада.

Смята се, че това е най-интересното астрономическо явление за 2024 г, поради продължителната си пълна фаза, разказват от Катедра Астрономия към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Частичните фази на слънчевото затъмнение ще започнат в Тихия океан в 18:42:12 ч. българско време. Пълното затъмнение ще започне в 19:38:49 ч., също в Тихия океан. Максималната фаза на пълното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 ч. в Мексико. Краят на пълното затъмнение ще бъде в 22:55:34 ч. – в Атлантическия океан, а на частичните фази – в 23:52:19 ч., също в Атлантика.

Сянката на Луната ще премине по ивица, чиято ширина ще достигне 197 км и по протежение на която ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Лунната сянка ще „докосне“ Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на САЩ, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн. След това тя ще пресече за кратко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик.

После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще завърши.

По същото време – тази вечер, в столичния “София Тех Парк” затъмнението ще се наблюдава на живо, а учени ще обясняват как се случват слънчевите явления и по какъв начин се отразяват на живота ни. Любопитен факт е, че последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от България, беше през 1999 година. Следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през 2081-а.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X