https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНАП разхлабва контрола за търговци с банкова гаранция от 1 млн. лв.

НАП разхлабва контрола за търговци с банкова гаранция от 1 млн. лв.

Парламентът гласува окончателно по-лек режим на фискален контрол за търговци на хранителни стоки, които предоставят безусловна банкова гаранция в размер на 1 млн. лв. за една година в полза на НАП.

Вносител на промяната в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) е ПП-ДБ, като целта е да се намали административната тежест за търговците със стоки с висок фискален риск – основно хранителни стоки. При предоставяне на банковата гаранция за тях ще се съкрати времето за извършване на проверки на товарите – при получаване, разтоварване и освобождаване на превозваните стоки.

Припомняме, че от началото на тази година за всички производители, вносители и търговци на хранителни стоки бе въведена задължителна предварителна регистрация пред НАП на всеки превоз, което създаде изключително много затруднения и допълнителни разходи за бизнеса. Впоследствие финансовият министър извади от списъка на стоките с висок фискален риск брашна, риби и ракообразни, сирена и кашкавали, кисели млека, колбаси и други преработени месни продукти. На задължително докладване пред НАП остана превозът на всички видове плодове и зеленчуци, меса, пресни млека, захар, кафе, олио, яйца, ядки, суроватки и различни мазнини.

При първото четене на законовата промяна депутати от опозицията силно разкритикуваха високата банкова гаранция, която се иска от търговците, за да се облекчи режимът на контрол от страна на НАП. “Сумата от 1 млн. лв. е по силите на големите фирми, замразяването на 1 млн. лв. за малки фирми е непосилно. Така ще се ограничи конкуренцията, защото се проправя пътя само на големите търговците”, коментираха депутати от различни партии и се заканиха да внесат за второ четене по-приемлива банкова гаранция от порядъка на 200 000 – 300 000 лв. годишно.

Днес в пленарна зала обаче бе гласувана гаранция от 1 млн. лв. и единствено от ИТН се обявиха против. “Това е директна лобистка подкрепа за големите търговски вериги и унищожаване на малките търговци”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Депутатите гласуваха още задължение на публичните взискатели в 7-дневен срок да информират НАП за изплатени просрочени задължения към тях от длъжници. По този начин НАП ще може да поддържа актуални данни за вземанията, предявени за принудително събиране. Така ще се избегне блокиране на активи на длъжници, които вече са покрили задълженията си. В момента често длъжници изплащат задълженията си към държавни органи, но тази информация не се подава навреме към НАП.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X