https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниCNN: САЩ няма да участват в евентуална атака срещу Иран

CNN: САЩ няма да участват в евентуална атака срещу Иран

След въздушния удар на Иран по израелска територия, експерти в западните медии се опитват да прогнозират какъв ще бъде отговорът на Израел.

Според CNN, която се позовава на служители на президентската администрация на САЩ, Джо Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Вашингтон няма да участва в евентуална ответна атака срещу Иран.

Междувременно неназован израелски служител каза пред New York Times, че отговорът на Израел ще бъде “координиран със съюзниците”.

По-рано Байдън каза, че Съединените щати са помогнали на Израел да свали “почти всички” от 300-те безпилотни самолета и ракети, които Иран изстреля по негова територия в неделя вечерта.

За тази цел Байдън каза, че е изпратил американски бойни самолети и кораби със системи за противоракетна отбрана в региона през последната седмица.

“Благодарение на това разгръщане и изключителното умение на нашите войски, ние помогнахме на Израел да свали почти всички входящи дронове и ракети”, каза американският президент.

“Осъждам тези атаки по най-категоричния възможен начин”, добави той.

Иранските власти заявиха, че ако Израел отговори на атака на негова територия, следващият ход на Техеран ще бъде още по-силен.

Началникът на генералния щаб на Иран Мохамад Багери каза пред иранската държавна телевизия, че отговорът на иранската армия на евентуален контраудар ще бъде “много по-голям”.

Иран също предупреди Вашингтон, че подкрепата за отговора на Израел ще доведе до атаки срещу американски бази в региона.

Иранската мисия в ООН по-рано заяви, че след масирания удар срещу Израел Техеран смята “въпроса за решен”, тъй като Иран вече е упражнил правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Хартата на ООН.

Иранските власти също казаха, че Израел не трябва да “допуска нова грешка”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X