https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЕкоактивисти протестираха в София срещу промени в Закона за околната среда

Екоактивисти протестираха в София срещу промени в Закона за околната среда

Протест на граждани и природозащитници срещу готвени законови промени, засягащи околната среда, се състоя в центъра на София.

Между първо и второ четене се внасят промени в закона за опазване на околната среда, в закона за насърчаване на инвестициите и в закона за устройство на територията, които застрашават околната среда, здравето, и ограничават гражданското участие, обясниха от коалиция „За да остане природа в България“. Ако имаш малък бизнес, например къща за гости, ще трябва да бъдат изминати всички процедури, ако представляваш частен интерес, който иска да направи хвостохранилище или да се занимава със златодобив, се създава възможност това да бъде определено като инвестиционен проект от национално значение и да бъдат съкратени механизмите за съдебно производство по дела, което пък ограничава възможността за реакция на обществото, обясниха от „За да остане природа в България“. Освен това се предвиждало и удължаване на срока за съгласувателните процедури.

Природозащитниците обявиха, че подобни протести се организират днес и на други места в страната.

Новият закон ще улесни много компаниите, които искат да добиват злато у нас, като оставят токсини тук а изнасят в чужбина, обясни пред медиите Галя Величкова от село Храбърско, община Божурище.

Тук съм, защото искам да защитя, освен община Божурище, и цяла София, коментира Михаил Славчев, общински съветник в община Божурище. В момента текат проучвателни сондажи на територията на село Златуша, част от която е в Божурище, за бъдещ златодобив по открит способ, обясни той. Златуша и бъдеща евентуална открита мина са на около 17 км по права линия от София, добави Славчев. И отбеляза, че в момента там организират местен референдум, с който да покажат, че “са против това да ни тровят за сметка на някакви златни кюлчета”.

Според позиция на „Зелено движение“, разпространена тази седмица до медиите, с предложения, направени между двете четения на промени в Закона за опазване на околната среда, се премахва практическият смисъл на оценките за въздействието върху околната среда и по същество – превантивният контрол.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X