https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенски археолог ще представи резултатите от проучване на крепостта "Кале Широково"

Русенски археолог ще представи резултатите от проучване на крепостта “Кале Широково”

Уредникът в отдел “Археология” към Русенския исторически музей – Деян Драгоев, ще представи резултатите от археологическото проучване на крепостта “Кале Широково” на 18 април (четвъртък) в културната институция в крайдунавския град. Това съобщи Драгоев.

Късноантичната и средновековна крепост е разположена на естествено защитен скален нос при сливането на реките Баниски и Черни Лом. С целево финансиране на Министерството на културата и Община Две могили в периода 2020 г. – 2023 г. е проучена значителна част от укрепителната система на късноантичния обект.

В хода на археологическото проучване е установено едновременното изграждане на двете успоредни крепостни стени – основна с прилежащите й кули и спомагателна стена (протейхизма).

По думите на Драгоев разкритата фортификация смайва със своите размери и техника на градеж. Документираната широчина на основната крепостната стена е от 3,50 до 4,80 метра, а на протейхизмата – 2,80 метра. Изградени са от големи до два метра в дължина каменни блокове, върху които има множество знаци, поставяни от древните майстори каменоделци.

Археолозите с помощта на доброволци и ученици от математическа гимназия “Баба Тонка” в Русе, организирани в “Лятна школа по археология Кале Широково”, успяват да проучат през миналата година входа на протейхизмата, охраняван от две плътни триъгълни кули и каменната стълба, отвеждаща до бойната платформа. Установено е местоположението и на входа на основната крепостна стена, който ще бъде главната цел на проучването през настоящия сезон.

В интервю за БТА преди година Драгоев каза, че в крепостта “Кале Широково” в Русенско е открита една от най-късните антични монети в Северна България. “Монетата е на римския император Констанс II. Тя е отсечена през 651 година и е от бронз. Това е една от най-късните антични монети, откривана в днешна Северна България по време на археологически проучвания”, обясни тогава той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X