https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБългарската икономика губи над 1 млрд. лв. годишно заради неприемането ни в...

Българската икономика губи над 1 млрд. лв. годишно заради неприемането ни в сухопътен Шенген

Българската икономика губи над 1 милиард лева годишно заради неприемането ни в Шенген и по суша. Изчисленията са на Съюза на международните превозвачи.

Основният проблем според тях продължава да е чакането по границите, като фирмите в бранша са ощетени с 270 милиона лева за заплати на служителите си, само докато международните шофьори са на опашка. Темата в студиото на „Здравей, България” коментира българският представител в Работната група на ЕК по темите на транспорта Николай Рашков.

По думите му всички ние като потребители плащаме за неприемането ни с по-високи цени в магазините в сравнение в тези в Западна Европа. Рекордите за чакане на границата са от по над два дни, посочи експертът. Според статистиката камионите биват задържани най-дълго на „Кулата”, при Русе и Видин.

Българският представител в Работната група на ЕК по темите на транспорта е категоричен, че контролът по границите ни трябва да е строг, независимо дали стоката е за Австрия, или за друга държава. „Тези проверки може да бъдат извършени по начин, който не затруднява минаването на границата”, категоричен е Рашков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X