https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДепутатите изслушват служебния министър на финансите

Депутатите изслушват служебния министър на финансите

Депутатите трябва да изслушат вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова за това колко пари всъщност има във фискалния резерв.

При предаването на властта бившият финансов министър Асен Василев обяви, че оставя в резерва почти 10 милиарда лева. Проверка на Петкова обаче показа, че парите са с 3 милиарда лева по-малко.

Разминаването се оказа заради датите, на които се позовават двамата. Данните на Василев са към края на миналия месец. През април са били платени милиард и 600 милиона лева за дълга на „Топлофикация-София” и още милиард и половина за пенсии.

Асен Василев обяви, че очаква от данъци и други плащания през настоящия месец да влязат над 3 милиарда лева, които биха върнали резерва на нивото от почти 10 милиарда. Според новото ръководство на Финансовото министерство обаче поне 1 милиард от чаканите постъпления са под въпрос.

Освен служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова в парламента ще бъде изслушана и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова.

Това предвижда седмичната програма за работа на депутатите.

Те трябва да отговарят на въпроси относно изпълнението на инвестиционната програма за общински проекти по държавния бюджет.

Народните представители трябва да гласуват и на второ четене законопроекта за изменения в държавния бюджет.

На първо четене беше прието с 631 да се увеличат общинските проекти. Така утвърдените проекти нарастват на 2258, а сумата, която е необходима става над 3,7 млрд. лв.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X