https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеПриеха още две бебета с коклюш в болницата в Кюстендил

Приеха още две бебета с коклюш в болницата в Кюстендил

Още две бебета с коклюш са настанени в болницата в Кюстендил, съобщи д-р Кръстева от РЗИ.

Днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи за две починали бебета от града. Първият смъртен случай е от 10, а вторият – от 14 април. Бебетата са постъпили първо в кюстендилската болница, но след като състоянието им за 1-2 дни не се е подобрило, са били транспортирани в столични болници. Там лекарите са направили всичко възможно да ги спасят, но не са успели.

Едното бебе е било на 1 месец, второто на месец и 10 дни.

“Те са били в извънимунизационна възраст. Постъпили са с дихателни усложнения и работна диагноза пневмония. Не са имали някаква връзка помежду си, така че няма някакво огнище. От началото на годината в областта имаме 8 случая на заразени с коклюш, от които 5 деца, включително двете починали. Те са от общините Кюстендил, Бобов дол, Дупница и Трекляно. Три от заразените са от села, другите 5 – от градове”, допълва д-р Кръстева.

Най-възрастният е около 63 г., който е бил имунизиран като дете и е прекарал леко заболяването. Останалите са били или в много малка възраст, или е започнала схемата за имунизация, но не е завършена.

Едното починало дете е водено при личен лекар и му е бил предписан антибиотик, но след като не се подобрило, е прието в болницата. Второто дете е докарано директно в Спешно отделение от майката. И двете деца са имали кашлица седмица по-рано и вероятно родителите са закъснели при търсенето на помощ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X