https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаМила родна картинка: Сабрутев не знае, че Ирландия е в ЕС, а...

Мила родна картинка: Сабрутев не знае, че Ирландия е в ЕС, а Костадинов я вкара в Шенген

За пореден път лъсва политическата неграмотност на родните депутати.
Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната” изключи Република Ирландия от Европейския съюз чрез пост във фейсбук. Той написа, че Ирландия не е част от ЕС, подигравайки се на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, който пък вчера “вкара” Ирландия в Шенген, въпреки, че тя не членува в шенгенското пространство. Последваха множество шеги и злобни подмятания по адрес и на двамата.

А ето какво написа Костадин Костадинов във Фейсбук: “Току що кацнах в Дъблин, Ирландия. Идвах от Мюнхен, но провериха документите на всички пътници. Казах на полицая, че България е в Шенген. Отговорът му беше много мил и изрази пълна евроатлантическа солидарност със страната ни – I don’t care:) Впрочем преди това минахме стандартен граничен контрол и в Мюнхен, Германия. Иначе сме в Шенген, ама друг път:)”

А по този повод Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната” опита да се изгаври, но по-късно, очевидно предупреден, изтри поста си: „Копейката е в Дъблин и хейти, че трябвало да мине паспортен контрол. Човекът не знаеше, че Дъблин Не е Европейски съюз и съответно в Шенген”.

Сабрутев е пропуснал в обучението си, че Дъблин е столицата на Ирландия. Държавата пък е член на ЕС от 1 януари 1973 и е част от еврозоната от 1999. В Европейския парламент има 13 ирландски депутати. Седем пъти страната е поемала председателството на Европейския съюз, пише tribune.bg.

Като зам.-председател на Комисията по финанси към Народното събрание, Сабрутев е пропуснал и факта, че еврокомисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари е именно ирландката Марейд Макгинес, която е част от Европейската народна партия.

Що се отнася за Шенген, Ирландия изрично е договорила клауза за неучастие в Шенгенското пространство. Ирландия и Обединеното кралство винаги са имали свободно движение между двете страни извън Шенген, тъй като би трябвало да наложат граничен контрол с Обединеното кралство, което да включва граничен контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Като депутат Венко Сабрутев е част и от над 30 групи за приятелство, включително и тази с Великобритания или както още я наричат – Обединеното кралство, заради съюза със Северна Ирландия до 1922 г.

И вицове се появиха: “Венко Дъблина и Костя Шенгена влезли в един ирландски пъб и се питали, къде се намират!”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X