https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРим стана на 2777 години

Рим стана на 2777 години

Рим стана на 2777 г. на 21 април. На тази дата всяка година Вечният град празнува рождения си ден. Според легендата, разказана от историка Марк Теренций Варон, Рим е основан от Ромул на 21 април през 753 г.пр.Хр.

Варон стига до тази дата на базата на изчисления на приятеля му астролог Луций Таруций. От 21 април започва и хронологията на Древен Рим – Ab Urbe Condita, или “от основаването на града”.

Датата на раждането на Вечния град се нарича още и римската Коледа. След края на Римската империя празникът умира, но отбелязването на рождения ден на града се възобновява едва през Възраждането в края на XVIII век. През фашизма Мусолини провъзгласява с указ рождения ден на Рим за официален празник с наименованието „Коледа на Рим – Празник на труда”. През 1945 г. този указ е анулиран, а в новата републиканска история на Италия за празник на труда се отбелязва 1 май. В същото време 21 април става римска Коледа.

Туристите могат да се насладят на панорамата на Вечния град, а общинските музеи и археолoгически паркове са отворени безплатно за посетителите.

Всяка година един феномен се повтаря точно на 21 април – става въпрос за снопа слънчеви лъчи, който прониква в Пантеона по особен начин, създавайки сценографски ефект.

От хилядолетия в деня на раждането на Рим точно в 12 часа на обяд лъчите влизат през т.нар. oculus –кръглия отвор с диаметър 9 м на купола, под точно определен ъгъл, отивайки до центъра на входната врата на сградата. Това събитие се очаквало с нетърпение от всички жители на Рим още от древността. Императорите чакали 21 април, за да влязат тържествено в сградата, вярвайки, че Аполон, Бог на слънцето според римската култура, искал да благослови влизането им.

Отразявайки се от бронзовата врата, снопът лъчи създава любопитен ефект. Всичко това не е случайно, а специално програмирано. Играта на слънчевите лъчи е измислена още от времето на проектирането на Пантеона от Марк Випсаний Агрипа, зет на Октавиан Август. Така слънчевите лъчи можели да огреят влизащия император от главата до петите.

Сградата е издигната като храм, посветен на всички божества. Вписва се в перфектна сфера, равна на диаметъра му.

Пантеонът след това е реконструиран основно от император Адриан между 120 и 124 г. сл. Хр. Отворът на купола обаче останал същият, така както и портата от бронз.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X