https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбявиха имената на епископите, номинирани за Сливенски митрополит

Обявиха имената на епископите, номинирани за Сливенски митрополит

Днес беше обявена новата листа от достоизбираеми епископи, от които на 19 май в Сливен ще бъдат излъчени двама, измежду които ще бъде избран новият Сливенски митрополит.

Прави впечатление, че епископите вече не са 10, а 6. Изваден е епископ Йеротей, викарий на покойния митрополит Йоаникий. Именно да бъде избран той на поста настояваха от Сливенска епархия. Но изборът там, на който бяха избрани епископите Йеротей и Михаил беше касиран, което предизвика протести.

След това Синодът насрочи нов избор на 19 май. В новата листа липсва и епископ Михаил . Също и епископите Поликарп и Висарион. Говорителят на Синода митрополит Киприан не обясни защо решението е било такова.

Първият избор в Сливен беше касиран, защото свещеници подадоха сигнал до Синода, че в почивка по време на гласуването за втория епископ, свещеници и миряни са се наговорили да бъде избран епископ Михаил като уж по- слаба кандидатура и накрая Синодът в София да избере Йеротей.

Заради ситуацията в Израел Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България, обяви още пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриaршия (БПЦ-БП).

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X