https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиДиректорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 000 лв.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 000 лв.

Директорът на Народния театър Васил Василев е завел наказателно дело с граждански иск за 100 000 лв. срещу Александър Морфов по повод изказването му при получаването на наградата “Аскеер” за най-добър режисьор през 2023 г. Делото е насрочено за 26 април в Софийския районен съд. Това съобщи в своя профил във Фейсбук актрисата Рени Врангова, съпруга на дисциплинарно уволнения от Василев именит наш режисьор.

“След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение, заплахи, забрана на спектакли, дела…”, припомня предисторията в публикацията си Врангова. Актрисата сравнява поисканото от Василев обезщетение с това по заведеното от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов дело за 65 000 лв. срещу разследващите журналисти от Bird.bg. “Колко е скромен този министър!”, иронизира тя.

Уволненият от Народния театър Александър Морфов, който миналата година не само получи “Аскеер” за най-добра режисура на “Антигона” в Плевенския театър, но и спектакълът му бе определен за най-добро представление на сезона според академия “Аскеер”, по време на церемонията в театър “Българска армия” излезе на сцената, слагайки край на почти тримесечно отсъствие от публични изяви. Тогава той отбеляза, че настоящият “Аскеер” е пети за него, а останалите 4 са в Народния театър и каза: “Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор”“. Това явно е поводът за обидата на Василев и последвалия иск.

Публикацията на Рени Врангова е предизвикала редица коментари в мрежата, някои от които припомнят, че Василев спечели директорския конкурс в Народния благодарение на името на Александър Морфов, чието завръщане на първата ни сцена бе заложил като основен приоритет в концепцията си. Други пък са озадачени и възмутени от бездушието на “колегиално” притихналата колегия. “Единственото удоволствие за низшите духом е да се докопат до власт и да мачкат, да мачкат гдето видят човек с талант, умение, с независим ум и свободен дух. Тогава гнидите се настървяват – че какво друго могат да предложат на света освен собствената си злостна посредственост, облечена във власт. НО едно нещо не могат – да ти отнемат всичко онова, което е твоята сила и от което изпитват неистов страх. И този страх за тях е наказание”, пише режисьорката и актриса Боряна Пунчева. “Нямам думи”, лаконична е в потреса си драматургът Розалия Радичкова.

Миналата година директорът Василев беше подал тъжба в Софийския районен съд и срещу Камен Донев, тъй като се почувствал засегнат от изказване на актьора, който в интервю пред бТВ го беше нарекъл “мижитурка” и бе казал, че “не е читав човек”. По този иск той настояваше Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати далеч по-скромните 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

От своя страна актьорът Валери Йорданов, който е един от най-убедените поддръжници на Морфов в конфликта му с Василев, заведе дело срещу директора с аргумента, че здравословното му състояние сериозно се е влошило заради административния тормоз над режисьора, когото смята за свой духовен баща и ментор. За претърпени неимуществени вреди той претендираше за обезщетение от 10 000 лв., но като начало бе предявил частичен иск за 1000 лв. В края на март, след раздаването на наградите “Икар”, Валери Йорданов постави под съмнение основанието за отличието на Народния за най-високи резултати в театралния мениджмънт, твърдейки, че всъщност е на “минус милион и триста и петдесет хиляди – прецедент в историята на театъра…”. В тогавашното си изказване във Фейсбук актьорът припомни и желанието си да съди Народния театър, без да уточнява за какво.

Уволненият дисциплинарно от Народния театър Морфов пък понастоящем намери пристан в частния “Tеатро отсам канала”, където поднови един от спектаклите си, поставени някога на първата ни сцена – “Животът е прекрасен”. Той се играе под името “И все пак, животът е прекрасен” и с леки промени в актьорския състав.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X