https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеДоц. Кунчев: Ще предложа на здравния министър да обяви епидемия от коклюш

Доц. Кунчев: Ще предложа на здравния министър да обяви епидемия от коклюш

“До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш”, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. По думите му заболеваемостта от коклюш в страната продължава да нараства.

“Целта на обявяването на епидемията е, за да може да се издаде и заповед на министъра, чрез която да започне ваксинирането на новородените по-рано, а не както досега – след навършване на двумесечна възраст. По този начин ваксинирането на бебетата ще може да се извършва и на възраст месец и половина”, каза още той.

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица, посочиха от сайта “Плюс мен”, създаден от Министерството на здравеопазването с цел популяризиране на имунизациите. Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR. Инкубационен период е средно 7-10 дни. Най-честите усложнения засягат дихателните пътища и централната нервна система, като е възможно и развитие на пневмония, която може да доведе до летален изход.

По-рано днес пред парламентарната комисия по здравеопазването служебният министър д-р Галя Кондева съобщи, че в склада на Министерството на здравеопазване има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от два месеца до две годни, които са най-уязвими от заболяването.

“Обявяването на епидемия от коклюш е отделно за всяка област на страната – 60-70 % от заболелите са в София, като засега няма основания за обявяването на епидемия”, коментира Кондева.

„До понеделник у нас има добро имунизационно покритие за коклюш – 92,4 % през последната година“, допълни здравият служебен министър.

Служебният министър подчерта, че Министерството на здравеопазването наблюдава постоянно заболяването. От началото на годината са регистрирани общо 314 случая, положителни за коклюш, като заболяването поставя в риск новородени през първата година от раждането им. Най-голямо е разпространението в град София – 214 случая.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X