https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеД-р Галя Кондева: 400 са случаите на коклюш у нас, през май...

Д-р Галя Кондева: 400 са случаите на коклюш у нас, през май се очаква пикът на разпространението

“400 са случаите на коклюш у нас, през май се очаква пикът на разпространението”, каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева пред БНТ.

“От коклюш боледуват и ваксинирани и тези, които не са. Има повишен интерес на родителите към имунизационния календар”, допълни тя.

“При регистриран случай на коклюш се карантинира целия клас . Има 46 училища в България с такива мерки. Процедурата е следната – при установен случай, следва епидемиологично проучване и препоръка за карантина от 14 дни”, каза Кондева.

Според Галя Кондева, предвид картината в Европа, нормално било болестта да се развие и в България.

Кондева посочи, че заради пандемията от Ковид има пропуски във ваксинацията и вероятно това е допринесло сега да има по-голямо разпространение на коклюш. “Живата ваксина, която се е ползвала десетилетия наред, дава по-силен имунен отговор, но е и по-голям рискът от странични ефекти. В България възрастните масово са ваксинирани с жива ваксина, не очакваме там да има някаква епидемия сред тях”, посочи Кондева.

“Залагаме на това, че новата ваксина може да бъде прилагана до 36-та седмица от бременността по листовка, но има разнопосочни мнения, очакваме становището на експертен съвет”, каза Кондева. “Същото се отнася и за промяна във ваксинационния календар – да се слага първа ваксина евентуално по-рано от сега приетото”, каза още служебният министър на здравеопазването.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X