https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа, жертва са парите по плана...

ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа, жертва са парите по плана за възстановяване

ГЕРБ и ДПС саботират плана за възстановяване и затова все още България не е получила втория транш по плана за възстановяване – в това ги обвиниха бившите им партньори от ПП-ДБ на брифинг в парламента.

“Още в края на миналата година всички действия, които зависят от Министерския съвет, са направени и законопроектите са внесени в Народното събрание. В момента, за да бъде извършено второто плащате, трябва Народното събрание да приеме четири акта”, обясни на брифинг в парламента бившият премиер акад. Николай Денков.

Един от тях е законопроекта за промени в Закона за личния фалит, който бе приет на първо четене на 15 юни. Второ – правилата за избор на новата Комисия за противодействие на корупцията. Внесени са два проекта – един на ПП-ДБ и един на ГЕРБ и ДПС, но отлежават в деловодството на парламента от 6 март насам. Третият неприет закон е за защита на лицата, подаващи сигнали.

“Проектът, предложен Министерския съвет още миналата година, беше променен от ГЕРБ по начин, който не е приемлив за Европейската комисия, защото изисква да не се разглеждат сигнали, подадени за действия преди 2021 г.”, припомни акад. Денков.

Четвъртият акт е пътната карта за климатична неутралност, която преди дни от ГЕРБ внесоха и е включена в седмичната програма на парламента.

“Три конкретни причини, заради които ГЕРБ и ДПС ни закараха на избори. Първо, за да запазят своите удобни мнозинства във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. Тъй като новият Закон за съдебната власт се виждаше ясна и категорична деполитизация на парламентарното участие в двата органа. На второ място, за да могат да използват предизборно антикорупционната комисия, която от септември месец е с увеличени правомощия, с разследващи функции, но със старо ръководство. Трета причина – за да получат амнистия за потенциални сигнали и разследвания от преди 2021 г.”, каза бившият правосъден министър Атанас Славов.

Докато не бъдат осъществени реформите, разбира се, няма да получим средствата. Отлагането на либерализацията няма да помогне с нищо. С навлизането на либерализацията това лято цените ще се променят с 1-2% и то не е ясно нагоре-надолу. Това е популистки ход, който ще направи либерализацията догодина още по-трудно, каза акад. Николай Денков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X