https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЧленовете на СЕМ не успяха да гласуват нов председател на медийния регулатор

Членовете на СЕМ не успяха да гласуват нов председател на медийния регулатор

В рамките на две последователни заседания на Съвета за електронни медии днес членовете не успяха да постигнат нужния брой гласове за избор на нов председател. Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец.

Две предложения бяха издигнати за поста – Д-р Габриела Димитрова Наплатанова-Русева и д-р Симона Велева. И двата пъти кандидатите за председател на СЕМ получаваха по 2 гласа “за”. Затова беше насрочено следващо, трето, заседание, в 12 ч днес.

Процедурата по избиране на председател става, като членовете на медийния регулатор предлагат кандидати, след което се пристъпва към гласуване. Ако не е постигнато изискваното от Закона за радиото и телевизията мнозинство от четирима члена за някоя от кандидатурите, то заседанието се закрива и насрочва ново. Ако на три последователни заседания не бъде избран председател, то на четвъртото изборът може да се гласува с 3 гласа.

Д-р Габриела Димитрова Наплатанова-Русева беше предложението на Соня Момчилова за председател на СЕМ. Наплатанова е назначена като член на СЕМ с указ на президента, има магистърска степен от ФЖМК към Софийския университет, където завършва връзки с обществеността, там е и хоноруван преподавател в периода 2015 – 2017 г., позната е и от новините. “Моите лични впечатления от нейното присъствие са, че тя е един много полезен човек и представител на страната ни. Мисля, че и за в бъдеще тя е ще е точният човек за това СЕМ да се развива като фактор в платформите за регулация”, каза Момчилова. По думите на досегашния председател на регулатора СЕМ трябва да се оглавява от медиен човек.

Предложението на Пролет Велкова беше д-р Симона Велева. Велева е д-р по Конституционно право в Юридическия факултет в Софийския университет, където завършва тази специалност с отличие. Преподава в Американския университет в България. Работила е с различни медии, журналисти и организации, включително и по проекти, свързани с етичното отразяване на деца в медиите, борбата срещу дезинформацията и омразата на езика. Освен това тя е застъпник и на глухите хора. “Тя е диалогичен човек, съумяващ да събере две гледни точки, които са различни, може да бъде медиатор между различни мнения, познава законодателството в детайли”, каза Пролет Велкова за избора си за кандидат за председател на СЕМ. По думите й важно е председателят да бъде добре приет от медиите. “Велева изповядва демократични възгледи и убеждения”, добави още Пролет Велкова.

Соня Момчилова беше избирана за председател на СЕМ два поредни мандата. Председателят на медийния регулатор представлява Съвета, свиква и ръководи заседанията му, осъществява връзките с държавните органи и доставчиците на медийни услуги, както и с международни организации в областта на медийните услуги и издава наказателни постановления за нарушения на законовите разпоредби.

СЕМ е петчленен – трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X