https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноУчени: Слънчевото затъмнение е променило атмосферата на Земята

Учени: Слънчевото затъмнение е променило атмосферата на Земята

По време на историческото пълно слънчево затъмнение на 8 април правителствена радиостанция в Колорадо започна да изпраща леко изместени „времеви сигнали“ до милиони хора по целия свят, тъй като сянката на луната е променила горните слоеве на нашата атмосфера. Тези променени сигнали обаче всъщност не променят времето.

Докато милиони хора гледаха към небето, за да видят как луната временно (и напълно) блокира слънцето по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април , изключителното космическо събитие също измести невидимите „времеви сигнали“, излъчвани от САЩ по целия свят, показват нови данни. Но не се притеснявайте, тези променени сигнали не са довели до промени във времето, което наблюдавахме по време или след събитието.

Сигналите с изместено време идват от радиостанцията WWV – съоръжение на Националния институт за стандарти и технологии (NIST), разположено във Форт Колинс, Колорадо, което наблюдава и излъчва високочестотни радиовълни .

WWV, който се управлява съвместно от Ham Radio Citizen Science Investigation (HamSCI) на НАСА, постоянно излъчва специален сигнал, вграден с „цифрови времеви кодове“ до милиони приемници по целия свят. Устройствата, които улавят този сигнал, интерпретират цифровите кодове, вградени в предаването, и ги използват, за да останат в синхрон с атомните часовници на NIST , които служат като златен стандарт за всички измервания на времето в САЩ.

За да се направи това обаче, сигналът трябва да бъде отразен от йоносферата – горната част на атмосферата между 80 и 600 километра над земната повърхност, където газовете се превръщат в плазма , според National Администрация за океаните и атмосферата . А по време на затъмнението йоносферата беше леко променена, тъй като сянката на луната препускаше през САЩ с повече от в 400 км/ч.

В резултат на това честотата на сигнала, отразен от тази част на атмосферата, беше леко изместена, първоначално съобщи Spaceweather.com. Подобни промени в честотата се наблюдават и в други радиосигнали, изпратени или получени от радиолюбители в цялата страна, съобщи HamSci .

За щастие, промяната в честотата на сигнала WWV беше толкова малка, че цифровите времеви кодове, предавани от радиовълните, бяха непроменени, което означава, че устройствата, които разчитат на сигнала, за да поддържат времето, не бяха засегнати, според Spaceweather.com.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X