https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗащо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели

“В България животновъдството се унищожава, а млякото намалява. Българският фермер не може да задоволи собственото си село. Нямаме производство”, заяви пред БНР фермерът Петър Карадамянов от Долна махала, Пловдивско.

“Има търсене. В България мляко няма. Проблемът е, че няма и да има скоро. Животновъдството се унищожава и там някъде се губи нишката.”

“На наши колеги с кози им отказват млеката. Никой не иска да купува козе мляко в България – това е голям проблем. Нямали пазар, няма какво да го правят – това са обясненията. Козето мляко е световен хит. Козите сирена и кашкавали са много търсени”, разказа Карадамянов.

По думите му “няколко фермички” са се обединили, направили са инвестиции, искат да си концентрират количествата, но мандрите им отказват – “мандрите търсят те да командват и да създават условия”, защото “30 години така работят и ще продължават”.

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко, което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко, потвърди той.

За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал неколкократно, посочи данни Караколев и остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко, “имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене”. По думите му, в Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, “защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно”.

“Процесът е обратим, стига да има политическа и държавническа воля. Ядем боклуци, а някой поощрява това, изрази възмущението си Симеон Караколев.

“Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна! Хората си правят бизнес.”

Караколев подчерта, че големи глоби и затваряне на предприятия могат да променят сегашното положение – “глобяват те 1000 лева и утре пак го правиш и регистрираш огромни печалби”.

“Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала.”

Според животновъда липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X