https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеОсигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш

Осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш

Министерството на здравеопазането ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица. това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

“Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година. Това съвсем ясно показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяване. Над 90% от случаите са деца. рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини. Вземайки предвид това и полученото вече становище на Националния съвет по имунизиции и получено становище от експертния съвет, предприемам следните действия:

  • Актуализация на имунизационния календар: допуска се основната планова имунизация срещу дифтерия и коклюш да стартира по-рано от 6 седмица.
  • Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се имунизират безплатно, независимо от това дали са здравноосигурени или не.”, каза Кондева.

Имунизациите ще се извършват безплатно в обособени имунизационни пунктове, обясни здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X