https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенският университет получи безвъзмездно дарение от Siemens

Русенският университет получи безвъзмездно дарение от Siemens

Днес, 26 април 2024 г., в заседателна зала на Русенския университет Siemens направи безвъзмездно дарение на Русенския университет. Дарението на оборудване за индустриална автоматизация и комуникации за учебни цели на обща пазарна стойност 62 650,00 лв. с вкл. ДДС. е с цел обновяване и модернизиране на съвместно изградената лаборатория по „Индустриални контролери и комуникации Siemens” (10.323). Пакетът включва 8 промишлени контролера, 8 операторски панела, комуникационно оборудване за изграждане на Profinet мрежа, един мрежово управляван честотен инвертор и необходимите съвременни софтуерни продукти за работа с новото оборудване.

С дарението Русенският университет има ангажимента да подмени компютрите в лабораторията с по-мощни, които да могат да работят с новите софтуерни продукти, както и да внедри оборудването чрез нови професионално изработени макети в учебния процес. Съвместното дългогодишно сътрудничество със Siemens в сферата на обучението подпомага Русенския университет в развитието на един по-практичен и по-качествен учебен процес, спомага за развитието на по-добре подготвени специалисти и за подобряване на бизнес климата в Русенския регион като цяло, а от там и за повишаване на стандарта на живот.

Приемо-предавателният протокол беше официално подписан от ректора на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов и инж. д-р Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна. От март 2024 г. тя е избрана за Председател на Съвета на настоятелите на Русенския университет.

На събитието присъстваха председателят на Общото събрание на университета акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, кметът на Община Русе г-н Пенчо Милков, зам.-ректорът по научноизследователската дейност доц. д-р Десислава Атанасова, доц. д-р Вяра Русева, декан на факултет Електротехника, електроника и автоматика, Пламен Захариев ръководител катедра „Телекомуникации”, а от страна на Simens: инж. Теодор Маринов – ръководител направление Дигитални индустрии, инж. Румен Стоименов – р-л център за иновации в сградните технологии, г-жа Румяна Парушева – р-к Комуникации и мениджър на устойчивостта, инж. Бойко Бойков – инженер Продажби и координатор по програмата „Siemens си сътрудничи с образованието”.

Ректорът на Русенския университет благодари на Siemens за дарението, като подчерта, че сътрудничеството продължава вече доста години. Той отбеляза, че това не е първото дарение и изрази надежда да не е и последното. Проф. д-р инж. Пламен Кангалов благодари от името на студентите, че имат възможност да се запознаят с последната дума на технологиите в тази област, като отбеляза, че от Simens предоставят и софтуер, което малко фирми правят. След като се дипломират студентите ще могат да го прилагат на местата, на които са намерили реализация, допълни още той.

Инж. д-р Боряна Манолова благодари за успешната работа и сътрудничеството с Русенския университет. „Моето сърце е в Русе и в университета като студент и докторант, а сега и председател на настоятелството”, каза още тя.

Кметът г-н Милков посочи, че освен в технологичната сфера, новите технологии навлизат и в обществената сфера, като всички хора трябва да са изключително отворени и да се запознаят с тях. Той подчерта наличието на традиционно дългогодишното партньорство и сътрудничество с университета, при решаването на научни проблеми и при внедряването на иновации.

Акад. Белоев отбеляза, че през последните 4-5 години университетът направи скок, като е един от 10-те изследователски университети. Русенският университет е иновативен, модерен и си поставя доста сериозни амбициозни планове за изследователски дейности в нови научни области, допълни още академик Белоев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X