https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноОлимпийският огън ще пътува към Франция с легендарния кораб "Белем"

Олимпийският огън ще пътува към Франция с легендарния кораб “Белем”

След като беше предаден на Франция в петък и прекара нощта във френското посолство в Атина, съхраняван във фенер, олимпийският огън започна своето пътуване до Франция на борда на тримачтовия кораб “Белем”.

Председателят на Организационния комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри Тони Естанге донесе пламъка на легендарния кораб придружен от 16 млади скаути на пристанището на Пирея. Пламъкът ще пристигне в Марсилия на Старото пристанище на 8 май в 19:00 ч.

Олимпийският шампион по плуване Флоран Маноду ще има честта да бъде първият носител на огъня на френска земя.

„Това е толкова голяма емоция. Сега ще върнем пламъка обратно във Франция с кораба, чийто живот започна също през 1896 г., годината на първите олимпийски игри на модерната епоха, „какво фантастично съвпадение!”, заяви Тони Естанге.

След като пристигне в Старото пристанище на 8 май, пламъкът ще започне пътуването си из Франция. Той ще прекоси страната през 450 града, минавайки също през Антилските острови и Френска Полинезия, за да пристигне в Париж в деня на церемонията по откриването на игрите – 26 юли.

Министърът на спорта Амели Удеа-Кастера заяви на брифинг, че „тези игри поставят началото на нов стандарт в организацията на големи спортни събития”, пише БНТ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X