https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеБебе на три месеца е с коклюш във Велико Търново

Бебе на три месеца е с коклюш във Велико Търново

Бебе на три месеца е с коклюш във Велико Търново.

“Детето постъпи на 20 април вечерта, беше прегледано, бяха направени изследвания, с които се установи, че детето е с прояви на пневмония. Фактически това е едно от усложненията на заболяването коклюш” , каза д-р Валентин Точков – началник на детско отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Д-р Точков добави, че кърмачето на три месеца е пристигнало при лекарския екип от Холандия. Детето се е разболяло там, предава БНТ. Проведено е лечение и бебето е изписано от болницата, но то продължило да кашля и родителите му решават да се върнат в България, за да го прегледат в Търново.

Лекарите приемат в болница тримесечното бебе, което е с усложнено състояние – трудно дишане и мъчителна кашлица. “Това е едно затруднено дишане с пристъпи на спиране на дишането”, добави д-р Точков. Лекарят посочи, че бебето вече е в добро състояние след проведения контролен преглед.

“Тази пневмония не се различава от останалите. Децата могат да получат дихателна недостатъчност, но когато се започне навременно лечение, мисля, че не можем да получим усложнения и така ще се стигне до един благоприятен край”, обясни началникът на детското отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Случаите, регистрирани в област Велико Търново през миналата седмица, са общо 4. Положителни проби са дали още три деца – на 7 години, на 15 години и на 17 години.

От РЗИ уточняват, че при три от случаите се касае за ученици с редовен имунизационен статус за възрастта, като под медицинско наблюдение и карантина в рамките на класа са поставени контактните и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване, дезинфекция на повърхности в помещенията и проветряване).

Четвъртият случай е на неимунизирано дете, което е лабораторно потвърдено извън страната с последвала хоспитализация в МБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“. Данните за страната показват, че най-засегнати от заболяването са децата.

Те са над 90% от всички докладвани случаи, сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са тези до 1 година, като 84 % от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст и други причини.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X