https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиПостановиха задържане под стража на брат на обвинения в корупция кмет на...

Постановиха задържане под стража на брат на обвинения в корупция кмет на Омуртаг

Варненският апелативен съд отмени определението за взетата от Окръжен съд – Търговище спрямо Джефер Ешерефов мярка за неотклонение „домашен арест“ и вместо това постанови мярка „задържане под стража“. Той е обвинен в участие в организирана престъпна група, създадена да върши престъпления по служба, съобщиха от институцията.

Съгласно обвинението, сдружението е действало от началото на 2019 г. до момента на разкриването му на територията на Община Омуртаг. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица. 35-годишният мъж е четвъртият обвиняем в това досъдебно производство. Той е син на Хасан Хасанов и брат на кмета на Община Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Определението на първата инстанция бе обжалвано от адвокатите на обвиняемия с искане за по-лека мярка, докато с протест прокуратурата настоя за задържане под стража.

Защитата постави акцент върху влошеното здраве на Джефер Ешрефов – той се възстановява след операция, което изисква специализирана рехабилитация. Адвокатите се позоваха на заключенията на съдебно-медицинска експертиза, които сочат, че състоянието му не позволява престой в ареста, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Представителят на Апелативната прокуратура изрази становище, че домашният арест трябва да бъде потвърден като адекватна мярка.

След собствен прочит и анализ на материалите по делото, Апелативният съд сподели извода на първата инстанция за наличие на обосновано подозрение за авторството. Събраните доказателства установяват връзка на обвиняемия с няколко взаимно зависими търговски дружества, с Община Омуртаг и Държавното горско стопанство. Има съгласуваност между дееца и останалите трима обвиняеми за усвояване на обществени поръчки. Свидетелски показания изясняват ролята на всеки от участниците в сдружението. За трайността на групата говорят писмени документи, с които са установени договорни отношения между дружества във връзка с обществени поръчки. От тази гледна точка няма дефицит в предявеното обвинение, счита въззивният състав.

Съдът отчете изключителната обществена опасност на деянието – с оглед продължителния период на действие на групата и негативните последици за Община Омуртаг, включително по отношение на загубата на доверие в местната власт. Демонстрирано е трайно незачитане на законите и на правилата на морала. Регистрирани са действия на обвиняемия за оказване на влияние върху резултатите от местния вот и упражнен натиск върху жителите. Проявена е физическа агресия, породен е сериозен и реалистичен страх от саморазправа от обвиняемия.

Апелативният съд оцени негативно намерението му да създаде фиктивни търговски дружества за участие в тръжни процедури, както и контактите му с хора, с цел оказване на влияние върху участието им в наказателното производство. Възложени са проверки на държавни органи и е възможно да бъде направен опит за осуетяване на резултатите от тях. Всичко това очертава много висока степен на лична опасност на обвиняемия.

Предвид данните за оказван натиск и за широк кръг влияние – като работодател и чрез връзките си с представители на властта, въззивната инстанция прецени, че рискът от извършване на престъпление може да се овладее само със задържането под стража на Джефер Ешрефов. Това е единствената целесъобразна и законосъобразна мярка за неотклонение и никоя по-лека не би постигнала целите на закона. С оглед здравословното му състояние, лечебните и рехабилитационните мероприятия могат да се осъществяват в специализираната болница за лишени от свобода в София.

Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X