https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРядко нашествие на милиарди насекоми уплаши жителите на щата Южна Каролина

Рядко нашествие на милиарди насекоми уплаши жителите на щата Южна Каролина

Оглушителният шум, издаван от милиарди насекоми, изплаши жителите на американския щат Южна Каролина, съобщи CBS News.

В средата на май САЩ ще преживеят нашествие на две люпила периодични цикади наведнъж – рядко събитие, което ще се случи за първи път от повече от 200 години. Първите цикади вече се появиха в американския щат Южна Каролина. Периодичните цикади не се появяват на повърхността с години, така че мнозина чуха техните брачни песни за първи път. Притеснени хора се свързват със службите за спешна помощ и се оплакват от звуци с неизвестен произход. Докладите сравняват шума със сирени, стонове и рев. Някои хора спират полицаите на улицата и питат какво става. Службата на шерифа на окръг Нюбъри в Южна Каролина трябваше да разпротрани публикация в социалните медии, обясняваща, че странните звуци са брачните песни на периодичните цикади и не са причина за безпокойство. Шумът ще продължи около шест седмици и ще спре до средата на юни. След това цикадите отново ще потънат в земята и няма да се върнат още 17 години.

Периодичните цикади, които се срещат в Северна Америка, прекарват по-голямата част от живота си под земята и се издигат на повърхността само веднъж на всеки 17 или 13 години. В рамките на един месец те намират партньор, размножават се, снасят яйца и умират. Тогава се раждат ларвите, които веднага се заравят в земята и чакат следващото нашествие. Цикадите от рояка, обозначен с римската цифра XIX и обхващащи щатите Тенеси, Джорджия, Тексас и Алабама, се очаква да се появят през 2024 г. За последно са били видени през 2011 г., тоест преди 13 години.

В същото време ще започне нахлуването на рояк XII, който живее в Уисконсин, Илинойс и Индиана. Излиза на повърхността веднъж на 17 години. Цикадите от този рояк не са се събуждали по едно и също време от 1803 г. насам. Следващият път, когато подобно съвпадение ще се случи, ще бъде едва през 2445 година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X