https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМилионер от лотарията на Божков не успя да осъди парламента за неизплатените...

Милионер от лотарията на Божков не успя да осъди парламента за неизплатените 760 хил. лв.

Столичанин, спечелил 1 млн. от “търкащите” билетчета от лотарията на Васил Божков, съди парламента за неизплатената част от печалбата си – 760 хил. лв. след отнемане на лиценза на хазартния оператор. Мъжът загуби на първа инстанция делото, преди дни стана ясно, че го губи и на втора, но има възможност да обжалва пред ВКС.

Станчо Т. си купил през 2018 г. билет “Околосветско пътешествие” и се оказало, че печели 1 млн. лв. Организаторът му заплатил на 16 януари 2018 г. сумата от 200 000 лева и на 19 февруари 2019 г. 40 000 лева – първата от 20-те равни вноски, на които в продължение на 20 години е разсрочено заплащането на остатъка от печалбата от общо 800 000 лева. След като Народното събрание прие на 7 февруари 2020 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта и организаторът на лотарийните игри “Ню геймс” остана без лиценз, по-късно фалира и столичанинът не успял да си получи следващите вноски от печалбата – общо 760 хил. лв. Мъжът твърди, че заради промените в закона не е получил остатъка от спечелената сума и затова е насочил иска си към парламента. Смята, че заради това, че е отнет основният източник на приходи на “Ню геймс”, фирмата е обявена в несъстоятелност през януари 2021 г., с начална дата на неплатежоспособността 27 февруари 2020 г.

Твърди, че е нарушено правото на ЕС, принципите на правната сигурност, на защита на оправданите очаквания, както и на изискването за предвиждане на разумна система за компенсиране и на закрила срещу обратната сила на правните норми.

Той обаче се е съгласил на разсрочено плащане, в продължение на 20 години, на част от печалбата, без да предвиди, че в този период може да настъпят промени във финансовото състояние на организатора на лотарийната игра.

Съдът е категоричен, че Законът засяга стопанската дейност и правата на организаторите на лотарийните игри, а не засяга правата на гражданите за получаване на печалбите. Единственият текст за правата на спечелилите е, че неизплатените до влизането на закона в сила печалби се изплащат по досегашния ред.

Тъй като спечелилият гражданин не е засегнат от приетия закон, съдът смята, че е безпредметно да проверява дали приемането му е в нарушение на принципите на правото на ЕС. Проверката би могла да се направи, ако искът е предявен от фирма, спрямо която законът се прилага. По твърденията на спечелилия, че “Ню геймс” е фалирала вследствие на Закона, не е установено по категоричен начин, че отнемането на лиценза за организиране на лотарийната игра е станало причина за фалит на фирмата след 4 дни от влизане в сила на Закона. Съдът допълва още, че откриването на производство по несъстоятелност затруднява, но не изключва удовлетворяването на вземането на спечелилия паричната наградата.

Станчо Т. е предявил иск към “Ню геймс” за същата сума и вземанията са приети от синдика и включени в списък с необезпечени вземания. Така на втора инстанция, след СГС, и Апелативен съд – София отхвърля иска. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред ВКС.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X