https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниКак отбелязват Великден в Йерусалим на фона на продължаващия конфликт

Как отбелязват Великден в Йерусалим на фона на продължаващия конфликт

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим православните християни празнуват Възкресение Христово.

Хиляди православни поклонници от цял свят се стекоха вчера в Стария град на Ерусалим в очакване на слизането на Благодатния огън. Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща днешния християнски празник – Възкресение Христово, в Църквата на Божи гроб, която според легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва. Много поклонници не скриха факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година заради ескалацията на израелско-палестинския конфликт. Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши да не се праща делегация до светия град Ерусалим, която да пренесе Благодатния огън в България.

Междувременно в египетската столица Кайро продължават преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Израелският телевизионен канал “Кан” цитира представител на кабинета, според когото Израел засега няма да изпраща делегация в Кайро. Това ще стане само при отговор от страна на ислямисткото движение “Хамас” на израелското предложение за 40-дневно примирие. Делегация на палестинската групировка се срещна вчера с посредници в Египет. Египетска държавна медия съобщи, че е постигнат консенсус по голяма част от спорните въпроси, но не даде повече подробности. “Хамас” призова за пълно прекратяване на войната и изтеглянето на всички израелски сили от Газа.

От своя страна високопоставен израелски официален представител, пожелал анонимност, омаловажи перспективите за край на конфликта. Той заяви, че Израел в никакъв случай няма да се съгласи да прекрати войната като част от сделка за освобождаване на заложници.

В Израел протестиращи издигнаха плакати с надпис “Преговаряйте сега, тръгнете си после” по адрес на членовете на правителството на Бенямин Нетаняху. Демонстрантите в Тел Авив скандираха “войната не е свещена, животът е”, като някои обвиниха Нетаняху, че цели да удължи конфликта. Те отново настояха за оставката на премиера и призоваха за провеждането на избори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X