https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноВеликденските традиции у нас и в други държави

Великденските традиции у нас и в други държави

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже “борец”, ще бъде най-здрав през годината.

На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. И е израз на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

По традиция на Великден всички обличат нови дрехи като символ на зараждащия се нов живот през пролетта и на Възкресението Христово.

Черупките на изядените вече великденски яйца в някои райони на страната хората слагат по портата, за да пазят къщата от зли сили.

Сред позабравените традиции са момински обичаи, в които момите и ергени търкаляли един към друг червени яйца и всеки ден от светлата седмица играели хора.

А ето какви са великденските традиции в други държави.

Гърция
На юг от нас, в съседна Гърция, трапезата също е богата, като тук задължително присъства магерицата, агнешка чорба, застроена с яйце и лимонов сок. Гръцкият козунак се нарича цуреки, като в тях често се поставят червени яйца, с които се изпичат. Традиционните десерти са кулуракията – маслени курабии с форма на венец и вкусна баклава с орехи. Наред с това за южната ни съседка са характерни и великденските кифлички и гевреци със стафиди, пудра захар и орехи, които също се приготвят на Велики четвъртък. Приема се, че те трябва да се пазят до следващия Великден, като през това време ще са талисман и ще пазят дома и семейството.

Румъния
На Велики четвъртък се боядисват яйцата и се меси и пече козунакът, известен като пасха, чиято форма наподобява отворения гроб на Исус Христос. В най-близката река се хвърлят черупки от яйца. В събота през нощта заедно с яйцата и козунака в румънските църкви се носят купи с храна, която се благославя и се освещава от свещеника. Тази храна се носи вкъщи и рано сутринта в неделя се яде от цялото семейство.

Англия
Основни блюда на празничната трапеза на англичаните е агнешкото месо със зеленчуци, а също и специалните кифлички със стафиди и канела, върху които се прави вдлъбнат кръст, пълен с пудра захар и глазура. Специално за децата се организират състезания с търкаляне на боядисани яйца, а за победителите има приготвени кошнички с вкусни лакомства.

Италия
Тук също правят козунаци коломбо, които обаче се отличават от българските по това, че са с извара и лимонов сок и имат формата на гълъб, символизиращ Св. Дух. Традиционна за празника е и солената великденска торта с яйца и сирене. Гвоздеят на трапезата и тук е агнешката мръвка, което се поднася с вкусна и свежа пролетна салата с много зеленчуци, сирене и зехтин.

Испания
В другата средиземноморска държава празникът е известен като Семанта Санта, като тук се организират цели религиозни процесии и шествия начело с фигури на Исус Христос и различни светци, високи по 3-4 метра. Някои от участниците в процесиите са с островърхи шапки, препратка към Светата инквизиция през Средновековието.

Франция
В различните региони на Франция съществуват различни кулинарни традиции за Великия ден на Христовото Възкресение. Сред най-характерните блюда на трапезата са: агнешката главичка със сос от трюфели и пълнеж от черен дроб, бекон и ароматни билки. Правят се и бисквити с форма на агънца и шоколадови камбанки. Сред най-предпочитаните десерти са: бадемова торта със захаросан портокал, палачинки със сладко и сирена. Характерно е и криенето на боядисаните яйца от децата, които трябва да ги търсят из цялата къща.

Португалия
Традиционното великденско ястия за тази страна е сладката баница фолар с украса от твърдосварени боядисани яйца. За празника децата получават подаръци яйца, а родителите им – захаросани или солени и също боядисани в различни цветове едри бадеми.

Германия
Козунаците тук са заместени от сладкиши със стафиди, а вместо агнешко месо се набляга върху различни стекове и вурстове. И тук е помислено за децата, които трябва да търсят и да открият предварително старателно скрити из къщата кошнички с боядисани яйца и др. лакомства. В Северна Германия по стара традиция се прави великденско колело от дърво, напълнено със слама и съчки, което се запалва и се търкулва по някой по-голям наклон. Ако колелото стигне невредимо до подножието, това е знак за бъдещ берекет. На др. места пък се палят огньове, които се прескачат за здраве подобно на нашето Благовещение.

Австрия
Черешката на тортата във великденската трепаза в Австрия е „торта Павлова“, украсена с целувки и много плодове. Освен нея специално за празника се приготвят кифлички с кръст и различно месо: агнешко, овнешко, пилешко, говеждо със зелунчуци.

Швеция
Любопитното тук е, че яйцата ги носи не великденският заек, а великденското пиле. Затова празничният цвят е жълтият. Великденските яйца тук се правят от картон, като в тях се поставя по един голям шоколадов бонбон. Децата обикалят по домовете и събират яйца и лакомства, а в замяна благославят стопаните с върбови клонки и магически заклинания.

Унгария
В Унгария според традицията агнето, преди да бъде сложено да се пече, трябва да се полее и да се измие с вино. Освен него на трапезата се поднася и шунка, както и баница. Мъжете пръскат останалите членове на семейството с парфюм за плодородие, а дамите черпят с яйца, алкохол и ръчно направени от тях сладкиши.

Полша
В съседна Полша се поднасят главно студени меса, гвоздеят сред които е белият салам с чесън, който се поднася гарниран с цвекло. От десертите заслужава да се отбележи агнето от разтопена захар, символизиращо Христовото Възкресение, както и сладките щрудели с мак. На Великден се поднася и специален хляб, замесен от постно тесто, съставено само от ръжено брашно и мая без яйца и млечни продукти. Отгоре този хляб се украсява с кръст.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X