https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЖена, преборила рака, дари чудотворна икона на софийския храм "Света Петка"

Жена, преборила рака, дари чудотворна икона на софийския храм “Света Петка”

Икона на Свети Великомъченик Георги (Ксенофонтски) – Лечител, точно умалено копие на оригинала, който е атонския манастир “Ксенофонт”, вече може да се види от 6 май (Гергьовден) в столичния храм “Св. Петка” (наричана Стара) в сградата на Софийска митрополия.

Копието е безвъзмезден дар от жена, коята твърди, че благодарение на молитвите към този светец се е излекувала напълно от рак на дебелото черво.

В знак на благодарност тя е решила да сподели това чудо със всичките хора, които имат нужда в здраве и спасение.

Иконата е осветена в манастира “Ксенофонт” при оригинала, където има хиляди свидетелства за чудотворни изцеления след молитвите, след като са се поклонили пред образ Св. Георги Ксенофонтски.

Според църковните жития по времето на иконоборството слугите на нечестивия цар, които унищожавали иконите, намерили иконата на св. вмчк. Георги и я хвърлили в огъня.

Боите на иконата закипели от горещината, но ликът на светеца останал неповреден от огъня.

Виждайки чудото иконоборците се ужасили, но не се вразумили. Един от тях , озлобен пронизал светата икона с ножа си и от нея, като от жив човек потекла кръв.

Кощунстващите обхванати от страх и избягали. С настъпването на тъмнината един благочестив християнин отнесъл светия образ до брега на морето и го предал на морските вълни, оставяйки го на волята божия.

Свети Георги насочил своя лик към Атон, където вълните грижовно го изнесли на сушата близо до сегашния манастир “Ксенофонт”, където тогава се намирала малка обител, посветена на св. вмчк. Димитър Солунски.

Монасите посрещнали иконата с благоговение и радост, поставилия в храма, след което построили храм в чест на светеца. Когато по-късно манастир се разширил, той приел името на Свети великомъченик Георги Победоносец.

Точно копие на оригинала има и в Русе в църквата “Св. Георги”. Благодарение на Балканското атонско сдружение, жителите и гостите на града имат възможност да се поклонят и да се помолят пред чудотворния образ на светеца.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X