https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаГеорги Гвоздейков договаря поръчка за купуване на 35 нови мотриси

Георги Гвоздейков договаря поръчка за купуване на 35 нови мотриси

Транспортният министър Георги Гвоздейков пряко договаря мегапоръчката за закупуване на 35 нови мотриси, като покани 4 компании за водене на преговори. Това става ясно от публикувано обявление в регистъра на обществените поръчки.

Гвоздейков ще преговаря с компаниите, включили се безрезултатно в предходната поръчка, както и с полското подразделение на германската “Щадлер”, която вече подписа договор по друга голяма поръчка с министерството за 7 двуетажни влака.

Мегатъргът е с прогнозна стойност от 1,1 млрд. лв., като по него ще бъдат закупени 35 мотриси с по минимум 200 седящи места и скорост на движение от над 160 км/ч. В предходната обществена поръчка се стигна до отваряне на оферти на две компании – Шкода и ПЕСА, а консорциум около румънската “Алстом” оспорва поръчката. До прекратяването й обаче се стигна не покрай жалбата на “Алстом”, а заради предложени от компаниите срокове, които излизат извън максимално определените от възложителя. Транспортното министерства настоява да получи мотрисите в срок от 28 месеца от влизането в сила на договорите, като и двете компании, подали оферти, заявиха по-дълъг срок на доставка.

И по процедурата за пряко договаряне срокът за доставка остава без промяна – 28 месеца. Той е продиктуван от изтичането на хоризонта за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост – 2026 г. България рискува да не може да поиска част от парите при изоставане на отделни инвестиции и реформи. Не е ясно дали при прякото договаряне ще може да се стигне до оферти, които успяват да се впишат в този срок. Иначе ценовите оферти и на Шкода, и на ПЕСА са доста под обявената прогнозна стойност – съответно 617,8 млн. лв. И 822,5 млн. Лв. От документацията по новата процедура за пряко договаряне става ясно, че в прогнозната сума от 1,1 млрд. лв. е включена и опция за доставка на допълнителни бройки влакове, като разходите за тяхната доставка и подръжка не може да надхвърлят 369,5 млн. Лв. Същата опция се съдържаше и по предходната поръчка.

Транспортното министерство е дало срок до 21 май за подаване на оферти. Те ще бъдат отворени ден по-късно – на 22 май.

Закупуването на нови влакове за железниците е една от най-големите инвестиции по плана за възстановяване и устойчивост. Ако България не успее да получи цялото финансиране по плана заради закъснения, отделни проекти ще трябва да се дофинансират със средстав от националния бюджет.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X