https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоХиляди вярващи поеха с чудотворната икона на Богородица от Бачково към Клувията

Хиляди вярващи поеха с чудотворната икона на Богородица от Бачково към Клувията

С камбанен звън и съпроводена от хиляди вярващи чудотворната икона на света Богородица пое от Бачковския манастир към местността Клувията. Шесткилометровото трасе в планината се изминава всяка година на втория ден на Великден.

Мнозина се тълпят да целунат светинята, както и да я докоснат. “За осма година идвам да я нося, защото ме дарява със здраве, което е най–ценното”, обясни Запрян Недков.

Начело на шествието е епископ Сионий, игумен на манастира. Зад иконата е изплетен венец, който я съпровожда.

В момента светинята е в началото на маршрута, който ще се измине. Носи се на ръце от богомолците до мястото, където е била намерена. Това е най-старото запазено и до днес у нас литийно шествие. Вярва се, че днес силата ни иконата е най-голямата.

“Тази година празникът протича особено тържествено, защото отбелязваме не само Възкресение Христово, но и Гергьовден. Литийното шествие започна в 8:30 ч., когато всички вярващи ще се отправят към местността “Клувията”, каза в ефира на “Здравей, България” иродякон Евтимий.

Богомолците изминават 6-километровото разстояние пеша, носейки на ръце лика на Божията майка по дългия и стръмен път. Тя е била открита през 17 век от две овчарчета, високо в скалите над манастира.

“Според кондиките на светата обител най-много чудеса са регистрирани именно в тези дни. Това не е случайно. Дължи се на общата молитва, която целият народ отправя към Богородица. Многократно и аз, и братята от светата обител, сме ставали свидетели на чудеса. Всяко чудо е свързано с определен човек, с неговия живот, с това, от което той има нужда тук на земята. Бог подкрепя всички, които му се молят. Към Бог можем да поискаме всяко добро”, заяви епископ Сионий, игуменът на Бачковския манастир.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X