https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораД-р Стойчо Кацаров: Главчев се поставя над закона с отмяната на решението...

Д-р Стойчо Кацаров: Главчев се поставя над закона с отмяната на решението за “Мама и Аз”

“Премиерът първо казва, че решението за строеж е абсолютно законно, след това го отмени. Ако даването на разрешение е било абсолютно законно, отмяната е абсолютно незаконна. Имате право, ако сте изпълнили определени изисквания на закона, да изграждате болница, когато премиерът ви отнеме това право, означава, че се поставя над закона”, коментира бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на “Денят ON AIR”.

Той изрази учудването си за какво Главчев подава сигнал. Според него по-скоро самият служебен премиер трябва да бъде проверен за отмяната на решението за “Мама и Аз”.

“Още по-странно е подаването на сигнал към ДАНС, 379-ата болница в страната каква ѝ е връзката с националната сигурност? Това е предизборна кампания на главата на хората, не може така да се гази закона”, заяви бившият здравен министър.

Той подчерта, че детска болница е можело да има още по негово време като министър, ако е била одобрена идеята му за сливането на две съществуващи болници в една.

“Ако не беше отменена моята заповед за сливане, щяхме да имаме детска болница преди 2 г. И сега може да се слеят дружествата и след няколко месеца да имаме такава детска болница. Това е лесно, просто и логично решение. Има апетити към този терен, не е добре, когато се говори за политика по отношение на здравеопазването”, добави д-р Кацаров.

Той е категоричен, че с изграждането на Национална педиатрична болница няма да се решат проблемите с детското здравеопазване, тъй като в нея преобладаващо ще се лекуват децата от София, а тези от останалите населени места ще ходят в местните болници. По думите му за детска болница трябва да се говори за лечението на деца до 6-7 г.

“Децата са от 0 до 18 г. от юридическа гледна точка, от медицинска това не е така. По какво се различава 15-годишният организъм от 19-годишния. Тази граница трябва да се сведе. Дете на 15 г. може да го лекува педиатър, но няма проблем да го оперира хирург. Сами си създаваме проблем на базата на това разделение”, убеден е бившият здравен министър.

Д-р Кацаров изрази позицията си, че правилата на МЗ и НЗОК са причината в страната да има толкова много болници и ако се промени начинът на финансиране, техният брой ще намалее и ще се даде повече възможност за развитие на амбулаторното лечение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X