https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПетър Петров: Българските граждани трябва да бъдат освободени от заплащане на екотакси

Петър Петров: Българските граждани трябва да бъдат освободени от заплащане на екотакси

Българските граждани трябва да бъдат освободени от заплащане на екотакси, тъй като екотаксите не изпълняват своето предназначение. Това коментира в “Денят започва” Петър Петров, депутат, ПГ “Възраждане”.

“Годишно в България се събират около 75 – 80 млн. лева от т.нар. екотакси. Интересното е, че 97% от тях се събират от частни фирми. Схемата е, че се извършва фиктивна дейност по разкомплектоване и рециклиране на излезли от употреба моторни превозни средства. Фиктивно биват декларирани МПС-та в Министерството на околната среда и водите, като изпълнение на т.нар. наложени цели пред организациите за оползотворяване на отпадъците. Не се извършват реални насрещни проверки. Като резултат десетки милиони лева биват източвани на каса”, заяви Петров.

Според него това е престъпна схема, за източване на публичен ресурс, която има кухи фирми.

“Схемата е много проста. Имаме такси, които се събират чрез “Пътна полиция”. Организацията за оползотворяване на отпадъците използват подизпълнители с т.нар. площадки за рециклиране на МПС-та. От своя страна те сключват договори със свои подизпълнители, повечето от които са кухи фирми, и оттам се източват десетки милиони лева на каса”, поясни Петър Петров.

Той посочи, че около 50 – 60 000 декларирани автомобила, които не съществуват, за тях са събрани екотакси при регистрацията им.

“Това са десетки милиони лева в ущърб на хазната. Поради това съм сезирал главния прокурор, министъра на финансите, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите”, допълни депутатът от “Възраждане”.

Петров каза още, че очаква до няколко дни Софийска градска прокуратура да образува досъдебно производство по сигналите, които той е подал.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X