https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПреди 68 години в България е издадена първата гражданска прогноза за времето

Преди 68 години в България е издадена първата гражданска прогноза за времето

На 6 май 1956 г., преди 68 години, в България е издадена първата гражданска прогноза за времето, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След разучаване на различни методики за изготвяне на метеорологични прогнози, изграждане на научно, оперативно и свързочно звено, Мартин Мартинов прави първата прогноза, издадена от секцията “Прогнози” на Института по хидрология и метеорология (сега НИМХ).

Много други имена са свързани с тази дейност – на Стефан Й. Стефанов, Христо Лаловски, Костадин Станчев, Йордан Кънчев, Асен Писарски, Кирил Дончев и други.

Следващите прогнози са издавани от Славейко Тодоров, Бинка Такева, Калоян Такев, Мария Стефанова, Минчо Празников, Гергана Денева, Вена Габракова, Спаска Панайотова и други. Следват имената на нашите колеги, от които сме се учили: Любка Кумчева, Огнян Гаврилов, Орлин Лазаров, Латин Латинов и други метеоролози. Благодарим им за оставеното знание, отбелязват синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Сега НИМХ издава метеорологични, хидроложки, морски и агропрогнози за страната, Балканите, Европа и Черно море, както и различни специализирани прогнози при поискване. Прогнозите се правят на базата на регулярни измервания (наземни, спътникови, радарни) и на числени модели (метеорологични, хидроложки, модели на ветровото вълнение и други).

НИМХ е главен изпълнител на научните изследвания и на оперативните дейности у нас по метеорология, агрометеорология и хидрология. Тези дейности следват стандартите в нормативните документи на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН. НИМХ е официален представител на България в СМО, се отбелязва в информация, публикувана в сайта на института.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X