https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоАгенцията по храните изтегля от пазара смутита на популярна марка

Агенцията по храните изтегля от пазара смутита на популярна марка

Българска агенция по храните установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“. Потребителите, които вече са закупили въпросните смутита и сокове, могат да върнат закупените от тях сокове в съответния търговски обект.

Консумацията на контаминиран с патулин сок може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене.

Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 μg/kg.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Микотоксинът патулин е открит в смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка „frudada®” и сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и срок на годност 15.12.2024 г., търговска марка „frudada®”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X