https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДо 15 май участниците в изборите трябва да подадат в Сметната палата...

До 15 май участниците в изборите трябва да подадат в Сметната палата първите данни за предизборната си кампания

Единният регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) в Сметната палата от утре – 10 май, ще е отворен за подаване на информация от участниците в предстоящите избори за народни представители за Народно събрание и за членове на Европейския парламент, които ще се проведат на 9 юни 2024 г.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите – партии, коалиции и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 15 май 2024 г. включително, следните данни за включването им в ЕРИК:

– имената, ЕГН и адрес на дарителите, вида, целта, размера или стойността на направените дарения;

– имената и ЕГН на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, както и размера на средствата;

– декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърля една минимална работна заплата;

– декларациите за произхода на средствата на кандидатите, издигнати от партията/коалицията/инициативния комитет и на членовете на инициативния комитет, когато размерът на средствата е над една минимална работна заплата;

– наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които участникът работи.

Данните се подават в Сметната палата по два начина:

1) чрез попълване на данните директно в ЕРИК и подписване с електронен подпис;

2) чрез изпращане на хартиен и електронен носител по пощата или с куриерска служба, заедно със заверени копия „Вярно с оригинала” на декларациите по чл. 169

от ИК – също на хартиен и електронен носител, на адрес: Сметна палата, гр. София 1000, ул. „Антим I“ 17 – „Информация за ЕРИК”.

Участниците в изборите трябва да подават и по време на кампанията всяка следваща нова информация от изброените групи за вписване в ЕРИК, като срокът за това е до 7 дни от възникването й.

Подробни указания и образци на документи са публикувани на интернет страницата на Сметната палата, в раздел „Контрол-избори“, „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“.

С цел да подпомогне участниците да спазят законовите си задължения за предстоящите избори, Сметната палата изготви две информационни брошури до участниците в двата вида избори.

При неподаване на задължителната информация за включване в ЕРИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X