https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоГраничен пункт „Малко Търново“ ще бъде разширен за облекчаване на трафика

Граничен пункт „Малко Търново“ ще бъде разширен за облекчаване на трафика

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при служебния премиер Димитър Главчев, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. На срещата са присъствали служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова, служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министърът на финансите Стефан Белчев, директорът на агенция „Митници“ Георги Димов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев, както и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Кметът благодари на Главчев за бързата реакция на държавата и готовността на всички ресорни институции да съдействат за разширението на пункта с цел облекчаване на трафика. Илиян Янчев запозна служебния премиер с необходимостта от модернизирането на пункта, който е важен транспортен коридор между България и Турция. Едновременно с това международният път Е-87 се явява и свързващ ГКПП „Дуранкулак“ на българо-румънската граница с ГКПП „Малко Търново“ по протежение на черноморското крайбрежие.

До няколко дни предстои агенция „Митници“ да изготви техническа спецификация на проекта за разширяването на пункт „Малко Търново“ и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции, уточняват от Министерския съвет.

За БТА кметът на Малко Търново Илиян Янчев каза: „Тази процедура повече от 30 години е застинала по бюрата и никога не се е гледала в Министерския съвет или, което и да е, министерство. Вчера на обяд писмено уведомих министър-председателя за лошото състояние на пункта. Хората са принудени да чакат повече от осем часа на вход и на изход. Служителите на пункта от „Гранична полиция“ и от митницата са подложени на непрекъснат тормоз и не могат да извършват нормално служебните си задължения. Всичко това беше чуто и разбрано. Взехме решение до 10-дневен срок от Агенция „Митници“ да бъде предоставена цялата информация към другите министерства и да започне процедурата“.

„Искам да благодаря на министър-председателя Главчев за светкавичната реакция. Подкрепа имаме вече от политическа партия ГЕРБ и г-н Борисов, от политическа партия ДПС и председателя г-н Пеевски“, каза още той. Янчев допълни, че ще продължава да търси политическа подкрепа от всички парламентарно представени партии, така че да бъде изградено ГКПП, което да подобава на европейска държава.

„Влизайки в България да не се срамуваме, а да казваме с вдигната глава, че в Малко Търново не свършва България, а започва Европа“, посочи градоначалникът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X