https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСветли четвъртък е

Светли четвъртък е

На Светли четвъртък почитаме апостолите Йоан и Яков. Двамата братя били рибари подобно на баща си. Те били сред първите, които Исус избрал за свои последователи. Когато той ги поканил да го последват, двамата веднага оставили рибарския си занаят и тръгнали с него.

Изминало време и Иисус избрал 12 от последователите си да бъдат негови апостоли. Яков и Йоан били едни от тях. В Евангелията братята Яков и Йоан се наричат синове Зеведееви по името на техния баща Зеведей, а също така според евангелист Марко, Иисус наричал братята Воанергес (в превод: синове на гърма), очевидно заради силния им и поривист характер.

Според народните вярвания обаче Светли Четвъртък е наречен „Лош“. Това е вторият от седемте четвъртъци до Спасовден и му се отдавало особено внимание. На този ден не трябвало да се върши никаква домакинска и полска работа – да не се впрягат добитък, да не се перат и простират бели дрехи, защото лошо пророчество чакало реколтата – да удари градушка.

На Светли четвъртък, четвъртият ден след Възкресение Христово, в местността “Света Петка” край Стрелча, по традиция се търкалят червени яйца. Край параклиса се събират хора, като за децата това е една от най-вълнуващите местни традиции.

Великденските боядисани яйца се търкалят от върха на могилата, а поверието е, че ако яйцето остане здраво, притежателят и домашните му ще са здрави и честити. Настроението се допълва от весел глъч и похапване на козунаци.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X