https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноСветът се готви за мощна слънчева буря

Светът се готви за мощна слънчева буря

Необичайно мощна слънчева буря може да се появи в космическото пространство днес. Явлението ще бъде първото от близо 20 години насам.

Късно в четвъртък космическите синоптици издадоха предупреждение за силна геомагнитна буря от степен G4 по скалата от едно до пет.

Това е първото подобно предупреждение от 2005 г. насам, съобщи Националната администрация за океаните и атмосферата (НОАА) на САЩ.

Умерена до силна геомагнитна активност ще може да бъде наблюдавана в Съединените щати, като ще започне около 23:00 ч. в петък и ще продължи до събота. Тя е следствие от поредица слънчеви изригвания, започнали в сряда, по време на които бяха забелязани няколко големи изхвърляния на плазма от Слънцето.

В предупреждението служителите обясняват как изхвърлянето на материя и магнитно поле от атмосферата на небесното тяло може да причини проблеми на милиони на Земята още в петък по обяд. Посочва се, че геомагнитната буря може да повлияе на инфраструктурата в околоземна орбита и на повърхността на Земята, като наруши интернет и комуникациите, електрическата мрежа, навигацията, радиото и сателитните операции.

Космическият учен в Центъра за прогнозиране на космическото време на НОАА Роб Стинбург обаче не очаква проблеми с енергийните системи и работи в тясно сътрудничество с операторите на мрежи в Северна Америка преди бурята, пише „Уошингтън Пост“.

„Центърът за прогнозиране на космическото време на НОАА – подразделение на Националната метеорологична служба, наблюдава Слънцето след поредица от слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса, които започнаха на 8 май“, се казва в предупреждението за извънредна ситуация.

Допълнителни слънчеви изригвания могат да предизвикат геомагнитни бури, които да се задържат през уикенда, гласи още съобщението. Космическите специалисти описват необичайната активност:

„Голям клъстер от слънчеви петна предизвика няколко умерени до силни слънчеви изригвания от сряда в 5:00 ч. сутринта. Поне пет изригвания бяха свързани с експлозии на плазма и магнитни полета от слънчевата корона, които изглежда са насочени към Земята. Синоптиците ще наблюдават космическите активи на НОАА и НАСА за началото на геомагнитната буря“.

Многобройните изригвания на Слънцето могат да предизвикат и по-живописните странични ефекти. Очакват се зрелищни полярни сияния в много части на САЩ този уикенд. Според настоящите прогнози те могат да се видят чак до Алабама и Северна Калифорния.

Най-голям шанс да ги наблюдават имат жителите в северните части на САЩ, Канада и Северна Европа. Ако геомагнитната буря е толкова силна, хората в южните щати може да успеят да видят червено сияние, както се е случвало при скорошни бури с подобна сила.

Последният път, когато Центърът за прогнозиране на космическото време издаде предупреждение за силна геомагнитна буря, беше на 20 януари 2005 г. Тогава буря от енергийни протони удари Земята, причинявайки радиоизбухване с висока честота, което показва наличието на голям брой енергийни електрони в много силни магнитни полета, пише „Дейли Мейл“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X