https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВътев: Ако не си прочистим земеделието от паразити, след време ще гладуваме

Вътев: Ако не си прочистим земеделието от паразити, след време ще гладуваме

“Имаме потенциал да изхранваме 30 млн. души, а сме само 6 млн. В същото време внасяме 80% плодове и зеленчуци. Това е срамота!”, заяви бившият служебен министър на земеделието Кирил Вътев в студиото на Евроком.

“Имали сме 11 млн. овце, а днес не знам дали броят им не е 1 млн. Не са малко и хората, които още мислят, че самолетите, които разпръскват препарати над земеделските култури, ги ваксинират срещу коронавирус или коклюш”, каза още Вътев. Той подчерта, че нямаме добре структурирани браншови организации в земеделието.

“Румъния си направи кооперативно земеделие, докато ние имаме разрешителен режим към Гърция да използва водите ни от Арда, Струма и Места. Държавата ни категорично трябва да обезпечи земеделците ни с вода за поливане”, каза още Кирил Вътев.

Той обясни и как наричаните от него “субсиевъди” са един от големите проблеми на родното земеделие.

“Тези хора не произвеждат нищо или произвеждат много малко, а се регистрира като земеделци само за да получават субсидии. Така немалко пари отиват при тях, не при истинските фермери”, каза бившият земеделски министър.

“Ако не си прочистим земеделието от паразити, след време ще гладуваме”, прогнозира бившият министър.

Според него, не е логично за повечето от задълженията на хората у нас да има срокове и глоби при неизпълнение, а за държавната администрация да няма.

Той цитира един пример от своето присъствие в министерството. Преписка на един фермер е била забавена с месеци при чиновниците от министерството, а без техния подпис човекът не може да стартира важен за него проект за напояване. Вътев получил от непознатия мейл, проверил случая и само за ден преписката била изпратена.

“А колко хора остават да чакат благоволението на един чиновник и се принуждават да се откажат или дават подкупи”, посочи той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X