https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество12 май е Световният професионален празник на медицинските сестри

12 май е Световният професионален празник на медицинските сестри

12 май е Световният професионален празник на медицинските сестри. Той се отбелязва от 1974г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Празникът е свързан с Флорънс Найтингейл, която е първата светска медицинска сестра и основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Та организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. По-късно създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на нейно име, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри в света.

Днес празнуват медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите. За съжаление, дефицитът на тези кадри продължава застрашително да нараства. През последните 10 години медицинските сестри са намалели с близо 15%, средната възраст на работещите сестри се е увеличила с 4 години. Почти 30% от работещите медицински сестри са на възраст над 60 години.

Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от нуждите на родното здравеопазване. Сходни са проблемите и при акушерките. Това още повече засилва нашата признателност към тях.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X