https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПрезидентът към ректорите: Като общество трябва да застанем зад вас и да...

Президентът към ректорите: Като общество трябва да застанем зад вас и да ви подкрепим

Държавният глава Румен Радев разговаря с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България по повод изразеното недоволство и заявената готовност за протести в сектора на висшето образование.

“Отреагирах веднага на вашето писмо не само, защото съм силно разтревожен от процесите във висшето образование, а и защото съм бил във всяко едно от вашите учебни заведения. Запознати сме с вашите петиции и стачна готовност.

Според мен не трябва да стигаме дотук. Не за друго, но това не е добър сигнал и навън, и към нашето общество. Защото партиите, които промениха конституцията и поставиха образованието като висша национална ценност, забравиха да променят и бюджета.

Подкрепям ви, защото ако искаме да се развиваме като модерна държава, ключът е българската наука и образование – няма друг път. Ние като общество трябва да застанем зад вас и да ви подкрепим, защото работите в трудна среда, конкуренцията е огромна.

През последните години расте рязко броят на научните публикации и на цитиранията на нашите учени. Затова трябва да има и подходящи условия. Като общество очакваме още по-голямо качество на българското висше образование и по-добър продукт и трябва да задържаме младежите да учат и да разгръщат таланта си тук и да дават своя принос за науката тук”, посочи Румен Радев.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова изтъкна пред президента, че през последните години намалява финансирането на висшите училища като процент от брутния вътрешен продукт. В същото време университетите у нас не са получили нито лев от парите за увеличаване на възнагражденията, заложени в последните промени в закона за висшето образование. Проф. Темелкова изтъкна, че висшите училища получават субсидиите си не само на база брой студенти, но и на база коефициент за качество, което поддържат непрекъснато.

“Бедният човек се превръща и в духовно беден. Ние сме достатъчно търпеливи като академична общност – може би най-търпеливите. След дълго обмисляне осъзнахме, че сме изправени пред дилемата – ако удовлетворим желанието на собствения си академичен състав, това ще ни остави в ситуация на безстопанствени ръководители. Това ни принуди да се възползваме от правата на академичната автономия и да заявим готовността си за протестни действия”, каза проф. Миглена Темелкова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X