https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиКаква е вероятната причина за смъртта на 5-годишното дете от село Стоб?

Каква е вероятната причина за смъртта на 5-годишното дете от село Стоб?

5-годишно дете от село Стоб почина тази нощ, смъртта е констатирана от спешното отделение на болницата в Благоевград, но вероятно е настъпила по-рано, още в дома на детето. Най-вероятната причина за смъртта на момчето е задушаване, настъпило в съня му. Назначена е аутопсия, а прокуратурата започна разследване за смърт, причинена по непредпазливост.

5-годишното момче е имало стомашни болки, гадене и повръщане, симптоми, които продължавали от около 4 дни. За тях обаче не е бил уведомен лекуващият лекар на семейството. Вчера около 23.00 часа детето се почувствало зле, а близките му извикали спешен екип от град Рила.

“Установихме, че се касае за дете на около 5 години с адекватно, контактно, подвижно, с разпита и анамнезата от неговите родители разбрахме, че от обяд е с болки в корем. От направения преглед установих, че коремчето е спокойно, аз препоръчах още няколко неща за диетичен режим на детето, както и предписах и свещички против евентуална поява на повръщане”, обясни д-р Владимир Пандев – спешен медик от ФСМП-Кюстендил.

Към 1.00 ч. през нощта, близките на момчето отново повикали спешните медици.

“Причината беше, че детето е получило гърчове, когато отидох на място, установих, че то е без жизнени функции. Предприех всички онези мерки по учебник, които са приложими в такива минути – сърдечен масаж, обдишване уста в уста, след което накарах бащата да ми помогне, да пренесем детето в линейката”, каза д-р Владимир Пандев-спешен медик ФСМП-Кюстендил.

Лекарят взел решение да транспортират детето до спешния център в Благоевград, където има повече специалисти, а състоянието му било критичното.

“То е нямало жизнени показатели, нито сърдечна дейност, нито дихателна дейност. Извикан е наш реанимационен екип, който също е предприел такива действия по евентуално съживяване на детето, повече от 40 минути”, заяви д-р Димитър Димитров-изпълнителен директор на МБАЛ-Благоевград.

Предполага се, че детето се е задушило, докато е спало.

“Причините могат да бъдат много, но най-вероятната е аспирация, но това е по предварителни данни, има задължителна аутопсия, която ще даде официалната причина за смъртта на детето”, подчерта д-р Димитър Димитров-изпълнителен директор на МБАЛ-Благоевград.

Момчето е от многодетно семейство, по думи на лекуващия им лекар, родителите били отговорни към здравето на всичките си деца. Но не са поставили на време задължителните ваксини на момчето.

“Детето не е имало никакви проблеми до сега, ходи вече на детска, след като му бяха направени ваксините, не е често боледуващо, до сега не съм имал проблеми, ходят на педиатър, когато съм давал направление”, заяви Христо Киров – общопрактикуващ лекар.

Агенция “Медицински надзор” се самосезира по случая. От там започват и спешна проверка на личния лекар на детето, във филиала за спешна помощ в град Рила, както и в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Болницата прави и вътрешна проверка за действията на медиците.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X