https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиПрокуратурата наема и геодезисти за катастрофата с колата на НСО край Аксаково

Прокуратурата наема и геодезисти за катастрофата с колата на НСО край Аксаково

Прокуратурата ще наеме дори геодезисти, за да направят геодезична снимка и експертиза, които да помогнат в разследването на причините за жестоката катастрофа край Аксаково с автомобил на НСО, съобщи БНР.

При инцидента в четвъртък с колата на службата за охрана, която превозваше бившият премиер и настоящ депутат Кирил Петков, загина 63-годишният шофьор на цивилен автомобил, като пострада тежко и съпругата на загиналия. Нейното състояние в момента е стабилно, но тя все още е в реанимацията на Многопрофилната болница за активно лечение “Св. Анна” във Варна. Пътуващите четирима от колата на НСО бяха невредими.

В понеделник стана ясно, че ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването.

Автомобилите от катастрофата се намират на охраняем паркинг във Варненска област. Експерти ще проверят дали бутоните в колата на НСО за светлинна сигнализация са били включени. Те ще уточнят и други детайли, свързани с автотехническата експертиза.

Резултатите от аутопсията на мъжа са почти готови, чакат се кръвните проби, твърдят още от държавното обвинение.

Участъкът, на който се случи тежката катастрофа, не се характеризира като участък с концентрация на ПТП-та или като рисков, обяви комисар Мария Ботева от Пътна полиция пред Нова тв, коментирайки инцидента с автомобил на НСО край Аксаково.

След катастрофата с кола на НСО, в която е пътувал и Кирил Петков, справката в „Пътна полиция” сочи, че и двамата водачи имат провинения назад в годините, каза още тя. „Такива, които не влияят пряко на безопасността на движението. Примерно неправилно паркирано превозно средство”, обясни комисар Ботева. Тя призна, че шофьорът на НСО е глобяван назад във времето и за превишена скорост. „Пренебрежимо ниско превишения на скоростта 10-20 км. Общо четири регистрирани такива”, уточни Ботева.

Направена е проверка на историята на нарушенията на двамата водачи – от момента на придобиването им на правоспособност досега. Особено по отношение на починалия водач може би в момента не е тема да обсъждаме колко и какви са неговите провинения. Също и за водача на автомобила на НСО, но онова, което мога да кажа е, че във всички случаи техните провинения са назад в годините, по-скорошни, които имат, са такива, които не влияят пряко на безопасността на движението по пътищата от гледна точка на попадане в рискова ситуация и предизвикване на ПТП, коментира комисар Ботева.

По отношение на знака „Стоп”, за който имаше информация, че шофьорът не е видял, тя каза, че първоначалният оглед сочи, че знакът е поставен на правилното място.

Всички автомобили на НСО имат необходимите документи, преминават годишен технически преглед. Съответният автомобил също е преминал, има сключена застраховка „Гражданска отговорност”. Когато става въпрос за такива организации, полицата е колективна, обясни още комисар Ботева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X